PUTEVI PRIJATELJSTVA: Bidgošč - Kragujevac - iKragujevac


Kultura

U okviru projekta Bidgošč – Kragujevac putevi prijeteljstva, čiji je cilj promocija i razvoj međunarodne saradnje, u Bidgošču je polovinom septembra organizovana druga umetnička radionica i edukacioni izlet.

Članovi hora Prve kragujevačke gimnazije, otišli su u uzvratnu posetu Orkestru mladih Camerata Fordonska, koji je ovde boravio u novembru prošle godine. U projektu učestvuje oko 80 učenika iz više kulturno prosvetnih institucija iz Poljske i Srbije. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa novim zvucima tradicionalne muzike aranžirane namenski za ovu priliku, a jedan od izazova je izvođenje pesama na stranom jeziku.

Tim povodom prof. dr Nedeljko Manojlović član Gradskog veća za kulturu organizovao je prijem za članove hora prve kragujevačke gimnazije i njihove profesore Gordanu Vučković i Marka Nešića.

Gradovi Kragujevac i Bidgošč potpisali su Povelju o bratimljenju 1971. godine i skoro pola veka traje saradnja u različitim oblastima. Ovim prijektom, koji realizuje Bidgošč promoviše se prijateljstvo među mladim ljudima kao i kreativne, umetničke aktivnosti i stvaralaštvo mladih iz partnerskih gradova, istakao je Manojlović.

U novembru prošle godine, kada su gosti Kragujevca bili članovi orkestra mladih Camerata Fordonska koji vodi Ana Matijević Komorovska, napravili smo sjajan koncert, koji je bio spoj našeg hora i njihovog orkestra, kazala je Gordana Vučković. Isto se desilo i u Poljskoj. Koncert koji je priređen u Svečanoj sali Univerziteta Kazimir Veliki bio je izuzetno posećen, a publika nije otišla ni posle dva bisa, što se retko dešava i najbolji je dokaz koliko je svima bilo prijatno.

Zahvaljujući se organizatorima što su omogućili članovima hora Prve kragujevačke gimnazije da se predstave u Poljskoj, Marko Nešić ovog puta u ulozi mentora, kaže da su naša deca imala vrlo ozbiljan zadatak, ne samo da pevaju na poljskom, već i da pripreme tzv ciklične kompozicije sa više stavova. Aranžamane je sa Nešićem radio Petar Kovarovski, tako da su učenici iz Srbije pevali na poljskom a deca iz Poljske na srpskom, što je bilo veoma interesantno.

Cilj projekta je prema rečima učenika ostvaren, i naša i njihova publika uživale su u koncertu, a najvažnije je da smo stekli puno prijatelja koji se bave muzikom, kao i mi. Oduševeljeni su gradom i energijom ljudi, koji su nešto smirenijeg temperamenta, ali su se kažu lepo uklopili i muzikom premostili jezičku barijeru.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu