Počeo ''OKTOH'' u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji - iKragujevac


Kultura

Jednu od najznačajnijih manifestacija Ustanove Spomen-park „Kragujevački oktobar“, Oktobru hododarje – OKTOH otvorio je koncert pijaniste Aleksandra Sinčuka.

U svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije počele su muzičke svečanosti na kojima je od 1975. godine učešće uzeo veliki broj umetnika iz celog sveta.

U oktobru mesecu serija muzičkih kocerata održava se pre i posle Velikog školskog časa u znak sećanja na streljane građane Kragujevca oktobra meseca 1941. godine.

Manifestaciju pod nazivom OKTOH osmislio je Savet sastavljen od eminetnih stručnjaka iz oblasti muzike na čelu sa profesorom flaute Miodragom Azanjcem.

Od 1975. godine u okviru OKTOH-a nastupilo je oko 40 000 umetnika iz zemlje i sveta.

Ovogodišnje muzičke svečanosti otvorio je Aleksandar Sinčuk, ruski pijanista, laureat mnogih prestižnih pijanističkih konkursa.

Tokom svoje karijere, Sinčuk je gostovao na mnogobrojnim festivalima klasične muzike i sarađivao sa eminentnim ruskim i međunarodnim simfonijskim orkestrima.

Ruski pijanista prvi put je nastupio na najdugovečnijoj manifestaciji Ustanove Spomen – park „Kragujevački oktobar“.

Naredni koncert u okviru OKTOH-a održaće se 9. oktobra kada će u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije nastupiti Gruzijski kamerni orkestar „Ingolštat“ iz Nemačke.

Muzičke svečanosti trajaće do 28. oktobra do kada nas očekuje 5 koncerata klasične muzike.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu