Egipatski orkestar svetlosti i nade u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

U okviru posete Srbiji, egipatski orkestar Al Nour Val Amal jedinstveni na svetu, nastupao je sinoć u Kragujevcu u holu Druge kragujevačke gimnazije. Orkestar čine slepe i slabovide umetnice koje na žičanim, duvačkim, limenim instrumentima i udaraljkama bez čitanja nota na Brajevom pismu ili zavisnosti od palice maestra, izvode zapadne klasične i orjentalne kompozije. Koncertu je prethodio prijem za ambasadora Arapske Republike Egipat u Srbiji Amr Alguvejlija, njegove saradnike i predstavnice Al Nour Val Amal orkestra upriličen u zgradi Gradske uprave.

Dugujemo zahvalnost na inicijativi koja je pokrenuta od strane diplomata egipatske ambasade kada je međunarodni kulturni dijalog u pitanju. Kragujevac je grad bogatog kulturno – istorijskog nasleđa. Danas je privredni, administrativni, obrazovni, zdravstveni, kulturni i sportski centar centralne Srbije. Važan deo međunarodne politike koju sprovodi lokalna samouprava zasniva se na saradnji i odnosima u oblasti kulture, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i dodao da je koncert Al Nour Val Amal orkestra samo početak saradanje.

Ove godine navršava se 111 godina diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije. Pored Beograda želimo da uspostavimo odnose i sa drugim gradovima a nakon mog osamnaestomesečnog boravka u Srbiji, želim da predstavim konkretne predloge za saradnju u oblasti privrede, kulture, zdravstva kao i međunardone saradnje, rekao je ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli. Koncertima Al Nour Val Amal orkestra koji nastupa širom sveta, želimo da pokažemo koliko smo postigli u unapređenju osoba sa invaliditetom i slabovidih osoba.

Kultura i tradicija predstavljaju dušu jednog naroda, rekla je na prijemu dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća i predstavila neke od projekata i programa koje grad realizuje u cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom ali da je uvek spreman za nove saradnje i razmene iskustava u oblasti zdravstva i socijalne zaštite.

Govoreći o saradnji u oblasti privrede ambasador Alguvejli je i lično pozvao predstavnike grada da uzmu učešća na Biznis forumu koji će 1. oktobra okupiti predstavnike velikih egipatskih kompanija i privredne komore.

Grad Kragujevac i Regionalna privredna komora prisustvovaće na biznis forumu, rekao je Radomir Erić, član Gradskog veća zadužen za privredu. S obzirom da Kragujevac ima investitore iz celog sveta ali ne i sa afričkog područja, Egipat kao najbliža afrička država bi mogla da postane partner u perspektivi. Erić je izrazio očekivanje da će se na biznis forumu uspostaviti i neki vid privredne saradnje.

U oblasti međunarodne saradnje, Amabasador je podsetio na do sada ostvarene zbratimljene odnose između egipatskih i srpskih gradova i da industrijsko nasleđe grada Kragujevca zahteva takvog egipatskog ”blizanca”. Kragujevac je grad dobre infrastrukture i velikih mogućnosti za uspostavljanje novih saradnji, rekao je Aleksandar Štajn pomoćnik gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju i istakao da uvek stoji na raspolaganju za nove aktivnosti i projekte.

Pored koncerta Al Nour Val Amal orkestra, u planu za razvijanje odnosa u oblasti kulture ambasador je predložio održavanje Nedelje egipatskog filma i izložbu arhivskih dokumenata koja svedoči o diplomatskim odnosima dveju zemalja kao i umetničku izložbu nakita od doba faraona do savremenog Egipta.

Muzikom orkestar svetlosti i nade pronosi divnu kulturu i istoriju najstarije civilizacije Egipta i piramida, a svetsku slavu ansambl slabovidih i slepih umetnica stekao je na brojnim turnejama po svetu na kojima su delili nadu i optimizam populaciji osoba sa invaliditetom.

Prvi koncert održan je u Kairu 1971. godine a prvi međunarodni nastup izveden je 1988. godine u Beču. Posle 30 godina orkestar nastavlja turneju na pet kontinenata, a Srbija je 32 zemlja koju su muzičarke posetile. Pored Kragujevca i Užica nastupiće u Beogradu i Novom Sadu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu