(PROGRAM) Kragujevčani će na jesen imati pozorišni festival kakav oduvek zaslužuju - iKragujevac


Kultura

Od 7. do 14. oktobra ove godine u Kragujevcu će u okviru Joakim Inter Festa biti izvedene predstave iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Grčke i Srbije.

Na konferenciji za medije u Knjaževsko-srpskom teatru objavljena je selekcija 14. Joakim Inter Festa, međunarodnog pozorišnog festivala.

Slobodan Savić, selektor i umetnički direktor Festivala i pozorišni kritičar RTS-a, rekao je da je to festival koji slavi estetski sofisticirano i društveno odgovorno pozorište.

Ističe da je od ove godine koncept evro-regionalni.

"Odabrao sam predstave koje, u skladu sa referentnim praksama pozorišnog izraza, s jedne strane otvaraju suštinska, ontološka pitanja savremenog čoveka, poniru u njegovu dušu i intimu i, s druge strane, hvataju se ukoštac i beskompromisno razobličavaju anomalije društvenog života i naopake socijalne, rodne i političke navike", rekao je Savić.

Ukazuje da je pred organizatorima i domaćinima još mnogo rada.

"Ako sve privedemo kraju kako je zamišljeno, imaćemo već ove jeseni u Kragujevcu jedan od tri najznačajnija međunarodna pozorišna festivala u Srbiji", rekao je Savić.

Direktor Knjaževsko-srpskog teatra Miloš Krstović ocenio je da je ovo najkvalitetnija selekcija od osnivanja Festivala.

"Selektor je već u prvoj godini svog mandata uradio ono što je projektovao za naredne dve godine. Grad Kragujevac i Knjaževsko-srpski teatar, kao što smo i obećali, čvrsto stoje iza Savićevog koncepta. Kragujevčani će na jesen imati pozorišni festival kakav oduvek zaslužuju", rekao je Miloš Krstović.

Slobodan Savić je oštro kritikovao odluku Komisije za savremeno stvralašatvo Ministarstva kulture i informisanja koja Joakim Inter Festu nije dodelila sredstva uprkos jasno iznetom konceptu i najavljenim promenama koje su sprovedene već ove godine.

"Takva odluka nije utemeljena na profesionalnim kriterijumima, nestručna je, pa čak i zlonamerna jer je ugrozila stabilno finansiranje Festivala. Selekcija koju sam ponudio demantuje je na najbolji način, visokim umetničkim kriterijumima i kvalitetima izabranih predstava", zaključio je Savić.

Glavni program 14. Joakim Inter Festa:

TESLA, Gefyra Theater Company, Atina, tekst i režija Mihalis Jinitis, Grčka

SLIKA DORIJANA GREJA, po romanu Oskara Vajlda, režija Stajko Murđev, Dramsko pozorište „Nikola Vaptsarov", Blagoevgrad, Bugarska

TARTIF, po Molijeru, autorski projekat Igora Vuka Torbice, Srpsko narodno pozorište i Narodno pozorište Sombor, Srbija

HASANAGINICA, po motivima drame Ljubomira Simovića, režija Andraš Urban, Novosadsko pozorište, Ujvideki sinhaz, Srbija

MEDEJINI DEČACI/ MEDEA`S BOYS, Jonut Sociu (po Euripidu), režija Andrej Mareji, Pozorište Apolo 111, Bukurešt, Rumunija

ZABAVA ZA BORISA, Tomas Bernhard, režija Snežana Trišić, Prešernovo pozorište Kranj i Pozorište Ptuj, Slovenija

KO SE BOJI VIRDžINIJE VULF, Edvard Olbi, režija Lenka Udovički, Pozorište „Ulisis", Brioni, Hrvatska 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu