„Knjige s posvetom“ kragujevačke autorke promovisane u Beogradu - iKragujevac


Kultura

Autorsko delo mr Katarine Karamijalković – Knjige s posvetom u ličnoj biblioteci prof. dr Svetozara Stojanovića, posle nedavne promocije u Univerzitetskoj biblioteci u Kragujevcu, promovisano je 14. maja 2019. godine i u Institutu društvenih nauka u Beogradu. Stručna javnost smatra da je objavljivanjem ove monografije naučnoj i kulturnoj javnosti promovisan jedan novi stručno-informativni žanr i da je filozofsko i naučno delo profesora Stojanovića osvetljeno iz posebnog ugla.

Svetozar Stojanović (1931-2010), spada u red vodećih srpskih filozofa koji je uživao veliki ugled u svetu. Prešao je dug put od Kragujevca, u kojem je rođen, preko Beograda, do Velike Britanije, Amerike, Nemačke, Austrije i Indije. Bio je jedan od retkih intelektualaca Zapadnog Balkana čija se reč i hiljadama kilometara daleko od njega s pažnjom osluškivala i s razlogom uvažavala.

Na ideju da svojim delom obuhvati knjige s posvetom u ličnoj biblioteci profesora Stojanovića autorka je došla istražujući biblioteku Svetozara Stojanovića, pošto je Univerzitetska biblioteka u Kragujevcu, u kojoj radi kao viši diplomirani bibliotekar, dobila od njegove porodice legat koji sadrži 2800 knjiga i stručnih časopisa. Tada je uvidela da veliki broj knjiga sadrži posvetu. Smenjivale su se posvete na srpskom, engleskom, nemačkom, ruskom, poljskom jeziku. Pažnju joj je privukla činjenica da su to bile posvete autora, urednika i prevodilaca samih publikacija koje su poklonjene. O značaju biblioteke celine Svetozara Stojanovića nedvosmisleno govori podatak da je 23. februara 2018. godine proglašena Kulturnim dobrom od velikog značaja i upisana je u Registar stare i retke bibliotečke građe od velikog značaja.

U predstavljanju knjige u Beogradu učestvovali su: dr Goran Bašić, direktor Instituta društvenih nauka, Vesna Abadić, direktorka Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu, prof. dr Jovica Trkulja, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, dr Žarko Vojnović, Narodna biblioteka Srbije i mr Katarina Karamijalković, autorka knjige.

Bili su prisutni savremenici profesora Stojanovića i potpisnici posveta, kao što su: Dragoljub Mićunović, Trivo Inđić, Čedomir Čupić, Božidar Jakšić, Isidor Graorac, Zoran Ivošević, LJubomir Kljakić, Jagoš Đuretić, Milan Subotić i drugi. Zatim, naučni savetnici Instituta društvenih nauka, kao što su Natalija Mićunović, Neven Cvetićanin, Ognjen Pribićević, kao i brojni gosti, profesori Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Kragujevcu, bibliotekari Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu.

Poseban ton samoj promociji knjige dalo je prisustvo sinova profesora Stojanovića, koji su doputovali iz Amerike, kao i sestre profesora Stojanovića, gospođe Olge Kostrešević.

Knjigu su kao koizdavači, u decembru 2018. godine, izdali Univerzitetska biblioteka u Kragujevcu, Institut društvenih nauka i izdavačka kuća Albatros plus iz Beograda.

Kupcima je dostupna u Univerzitetskoj biblioteci u Kragujevcu (www.ub.kg.ac.rs).

 

Izvor: gtokg.org.rs

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu