Koncert Jelene Stanić Stefanović (flauta) u Univerzitetskoj galeriji - iKragujevac


Kultura

Koncertna sezona Univerzitetske galerije se nastavlja, u četvrtak, 16. maja 2019. godine, sa početkom u 19 časova.


Jelena Stanić Stefanović, flauta
Jovana Radovanović, klavir

Na programu će biti izvedena dela J.S. Baha i G.F. Telemana, a gost koncerta biće Miodrag Đorđević (harmonika).

Biografije umetnica:

Jelena Stanić Stefanović

Nižu i srednju muzičku školu završila je u Kragujevcu u klasi prof. Dušana Vasiljevića, a na fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu diplomirala na osnovnim studijama 2005. godine.

Tokom školovanja učestvovala je na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, gde je osvajala prve nagrade u solističkim i u kategorijama kamerne muzike. Sa šesnaest godina izvodi svoj prvi solistički koncert u Galeriji kulturnog centra u Beogradu, i od tada nastavlja koncertne aktivnosti u zemlji: Kolarčeva narodna zadužbina, koncerti u Smederevu, Kragujevcu, Brusu, Vrnjačkoj Banji..

Kao najbolji mladi flautista učestvuje tri godine za redom kao solo flautista u orkestru i kamernim ansamblima “Festival mladih umetnika“ Bajrojt,Nemačka
Zbog želje i lične potrebe za usavršavanjem, kao i činjenice da je to moguće van granica zemlje, 2006. godine upisuje studije kod renomiranog profesora flaute Janoša Balinta u Detmoldu, Nemačka. Nakon završenih studija sa najvišom ocenom, master studije nastavlja u klasi eminentnog profesora Konrada Huntelera, gde pored zvanja master stiče i specijalizaciju za baroknu muziku. Zapažena među mladim flautistima, u Nemačkoj nastavlja rad na ispomoći kao prva i druga flauta u ”Detmoldskom kamernom orkestru“ Detmold. Od 2006 kao stalni član ansambla „Vino roso“ u okviru turneje u Kini 2008. godine dobija mesto prve flaute u orkestru.

Tokom školovanja u Nemačkoj koncertira u: „Koncerthaus“ Berlin, „Oetker Hale“ Bilefeld, „Tonhale“ Dizeldorf, solistički koncert u Leopoldshoe, u okviru projekta za Crveni krst nemačke pokrajine Lipe.

Stalni je učesnik na novogodišnjim koncertima umetnika grada Kragujevca, a od 2015 je solo flautistkinja u Kragujevačkom simfonijskom orkestru.

Jovana Radovanović rođena je 1985. godine u Kragujevcu, u kome je stekla osnovno i srednje muzičko obrazovanje u muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u klasi profesorke Natalije Tomić. Osnovne i postdiplomske studije klavira završava na NMAU „P.I.Čajkovski“ u Kijevu u klasi profesora Jurija Kota, a obrazovanje na polju kamerne muzike nastavlja na doktorskim studijama na FMU u Beogradu u klasi prof. Zorice Ćetković. Umetničku karijeru aktivno gradi kako na prostoru Srbije tako i u inostranstvu.

Ostvarila je preko sto nastupa i koncerata je u Makedoniji, Ukrajini, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Švajcarskoj, Nemačkoj, Kipru, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i svim značajnijim salama Srbije. Svoju pedagošku karijeru je započela 2008. godine u Muzičkoj školi „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu koju od 2010. godine širi i nastavlja na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu gde sada predaje u zvanju vanrednog profesora za užu umetničku oblast Klavir. Do sada su njeni učenici i studenti ostvarili preko 50 nagrada, uglavnom specijalnih i prvih, na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Više puta je učestvovala u radu žirija na pijanističkim takmičenjima u Srbiji.

Ulaz je slobodan.
  

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu