Mističan srpski "3K" trougao: Mnogi ne razlikuju tri velika grada, jedan od njih je Kragujevac (FOTO) - iKragujevac


Kultura

Gde je Kruševac, Kragujevac, a gde je Kraljevo i koji od ova tri grada su bili prestonica pre Beograda?"K... Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, meni je to sve isto", pričala je jedna koleginica kada smo počeli da pričamo o Šumadiji...

Druga je rekla da sve odreda zna, ali kada je uzela nemu kartu u ruke, ostala je i sama nema.

Hajde kada neko ne ume da razlikuje geografski tri tačkice na mapi, ali da ne zna šta se u kom gradu nalazi, e to je već malo veći problem.

2222.jpg

Pa, da rezimiramo.

KRAGUJEVAC

Najseverniji je od ova "3K", tačnije, geografski je najbliži Beogradu. To je i posle prestonice najveći grad u Šumadiji, a četvrti po veličini u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac).

Inače, Kragujevac se nalazi u samom centru Srbije, pa i ne čudi što ga je 1818. knez Miloš Obrenović proglasio prestonicom zemlje.

Nekima na žalost, drugima na sreću, prestonica se 1841. seli u Beograd, a samo tokom Prvog svetskog rata Kragujevac je privremeno povratio status glavnog grada.

3333.jpg


U njemu je tada bio regent Aleksandar Karađorđević, kao i vrhovna komanda srpske vojske na čelu sa Radomirom Putnikom.

Jedan od najmračnijih perioda za ovaj grad bio je tokom 2. svetskog rata, kada je 21. oktobra 1941. godine streljano više hiljada građana. U znak sećanja na njih podignut je spomen park Kragujevački oktobar.

Kragujevac je i jedan od pet univerzitetskih gradova Srbije, a u njemu je smešten i Klinički centar.

Kroz grad protiče rečica Lepenica.

KRUŠEVAC

I Kruševac je jedna od starih srpskih prestonica, koji geografski možete da locirate kao prvi grad posle auto-puta kada idete ka Kopaoniku.

Njega je podigao knez Lazar 1371. godine kao svoju prestonicu. Nakon Kosovskog boja Kruševac je ostao prestonica, ali vazalne Srbije.

44444.jpg


Njome je vladala Milica, a kasnije i njen i Lazarev sin, despot Stefan Lazarević, koji je prestonicu kasnije preselio u Beograd.

Jedan od simbola Kruševca je crkva Lazarica.

KRALJEVO

Geografski, ovaj grad nalazi se na samom ušću Ibra u Zapadnu Moravu, do njega vodi Ibarska magistrala, a put se dalje nastavlja ka Raškoj i Kosovskoj Mitrovici.

55555.jpg


Ime Kraljevo datira iz 1882. godine, kada ga je posetio kralj Milan Obrenović.

Dotad je bio Karanovac.

A nakon Drugog svetskog rata umalo da ovo, za komuniste i ne baš tako drago ime, zauvek bude izgubljeno. Od 1949. do 1955. godine grad se zvao Rankovićevo. Očigledno to nije uspelo, pa je vraćen stari naziv.

Nedaleko od Kraljeva nalaze se manastiri Žiča i Studenica, ali i dobro poznata Vrnjačka Banja.

(Mateja Beljan, Telegraf)

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu