Održana promocija knjige „Knjige s posvetom u ličnoj biblioteci prof. dr Svetozara Stojanovića“ (FOTO) - iKragujevac


Kultura

U prepunoj sali Univerzitetske galerije, 20. marta 2019. godine, predstavljena je knjiga bibliotekarke Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu mr Katarine Karamijalković – Knjige s posvetom u ličnoj biblioteci prof. dr Svetozara Stojanovića, čiji su koizdavači Univerzitetska biblioteka u Kragujevcu, Institut društvenih nauka i izdavačka kuća Albatros plus iz Beograda.
Predstavljanju knjige prisustvovali su predstavnici Univerziteta u Kragujevcu, akademici, dekani, profesori, predstavnici fakultetskih biblioteka Univerziteta u Kragujevcu i drugih kulturnih institucija grada Kragujevca, kao i predstavnici Univerziteta u Beogradu, Instituta društvenih nauka u Beogradu i Narodne biblioteke Srbije.

Organizatorima je bila čast da su ovoj manifestaciji prisustvovali ugledni profesori Beogradskog univerziteta, koji su poznavali prof. dr Svetozara Stojanovića i čije se posvete nalaze u knjizi, a to su: prof. dr Jovan Babić sa Filozofskog fakulteta, prof. dr Jovica Trkulja sa Pravnog fakulteta i prof. dr Vladimir Vuletić, takođe, sa Filozofskog fakulteta.

Prisutne goste najpre je pozdravila direktorka Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu, gospođa Vesna Abadić, koja je ukazala na važnost i značaj autorskih i izdavačkih poduhvata kao što je ova knjiga.

Dr Goran Bašić, direktor Instituta društvenih nauka, naučne institucije koja je koizdavač navedene publikacije, osvrnuo se na svoje poznanstvo sa prof. dr Svetozarom Stojanovićem, a zatim pohvalio angažovanje i rad autorke knjige.

Prof. dr Jovica Trkulja sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, urednik i recenzent knjige, ukazao je na naučno i javno delo prof. dr Svetozara Stojanovića, ali i na veliki doprinos autorke, mr Katarine Karamijalković, koja je: „Učinila veliki napor kako bi priredila knjigu koja je umnogome specifična, retka i nepoznata kao stručno-informativni žanr. Svedočeći o jednom vremenu i o glasovima ljudi koji su u tom vremenu živeli, ova knjiga umnogome baca novu svetlost na ličnost i delo Svetozara Stojanovića i omogućava da dopunimo i obogatimo njegovu duhovnu biografiju.“

Dr Žarko Vojnović, načelnik Bibliografskog odeljenja Narodne biblioteke Srbije, takođe recenzent knjige, govorio je o značaju same knjige i posvećenom radu njene autorke: „Bibliotekari su često kao šalterski službenici, razvijaju birokratski odnos prema poslu, obavljaju samo što moraju, pa i to prema pravilu obaveznog minimuma radnog procesa, dok podrška za one koji bi da izađu iz tog začaranog kruga prosečnosti uglavnom izostaje. Na sreću, ima takvih, kako nam pokazuje ova knjiga, koji se ne boje da svoj rad uprkos svemu žrtvuju na opštu korist. Tako je i nastala ova knjiga, na preseku ličnog interesa za istraživanjem i otkrivanjem, i osećaja za zajedničku dobrobit, kao i za opštu kulturnu istoriju. A taj posao nikako nije mali; ponekad je i rudarski, iako se to često ne da videti.“

Autorka knjige, mr Katarina Karamijalković, u svom obraćanju prisutnima, predstavila je svoj dvoipogodišnji rad na knjizi i zaključila svoje izlaganje rečima: „Bilo je pravo zadovoljstvo otkrivati i upoznavati prof. dr Svetozara Stojanovića kroz prizmu njegove lične biblioteke. Večerašnju šetnju kroz Stojanovićevu biblioteku završićemo njegovim rečima, kojima ukazuje da je „zlo dovoljno snažno da se spontano nametne, dok o dobru moramo da se staramo bez predaha“. Uvid u Stojanovićev život, njegovu biblioteku i posvete u knjigama potvrđuju da je reč o etičkom stavu koji je čvrsto bio ukorenjen u njegovom pogledu na svet i koji je uspešno primenjivao u praksi. Na nama je da pokušamo da sledimo taj put staranja o dobru bez predaha!“

41.JPG43.jpg44.jpg49.jpg45.jpg51.jpg46.jpg54.jpg47.jpg50.jpg48.jpg52.jpg53.jpg

 

 

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu