Promocija knjige u Univerzitetskoj galeriji - iKragujevac


Kultura

Univerzitetska biblioteka u Kragujevcu u saradnji sa Institutom društvenih nauka i izdavačkom kućom Albatros plus iz Beograda, u sredu, 20. marta 2019. godine u 19.00 časova, u Univerzitetskoj galeriji organizuje promociju knjige Katarine Karamijalković - Knjige s posvetom u ličnoj biblioteci prof. dr Svetozara Stojanovića.

Svetozar Stojanović (1931-2010), filozof i etičar, univerzitetski profesor, naučnik, aktivista, mislilac, čovek osobitog ličnog morala, prešao je dug put od Kragujevca, u kome je rođen, preko Beograda, do Velike Britanije, Amerike, Nemačke, Austrije, Indije. Bio je jedan od retkih intelektualaca Zapadnog Balkana čija se reč i hiljadama kilometara daleko od njega s pažnjom osluškivala i s razlogom uvažavala.

Kako ističe prof. dr Jovica Trkulja, urednik i recenzent knjige: "Ova knjiga i njen postupak izrade umnogome je specifičan, redak i nepoznat kao stručno-informativni žanr. Mr Katarina Karamijalković, viši diplomirani bibliotekar Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu, knjigu je priredila u skladu sa najvišim bibliografskim standardima. Reč je o prvom uspelom prikazu legata jednog srpskog filozofa, čijoj se stručnoj obradi pristupilo blagovremeno i na primeren način. Svedočeći o jednom vremenu i o glasovima ljudi koji su u tom vremenu živeli, ona umnogome baca novu svetlost na ličnost i delo Svetozara Stojanovića i omogućava da dopunimo i obogatimo njegovu duhovnu biografiju."

U programu učestvuju:

Vesna Abadić, direktorka Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu,
dr Goran Bašić, direktor Instituta društvenih nauka u Beogradu,
prof. dr Jovica Trkulja, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu,
dr Žarko Vojnović, Narodna biblioteka Srbije, Beograd,
mr Katarina Karamijalković, autorka knjige.

 najava ss (1).jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu