Legendarni SPRINGSTINOV GITARISTA i Dante iz "Sopranosa" stiže u Kragujevac! PECA POPOVIĆ: TO JE PRAZNIK - iKragujevac


Kultura

Legendarni američki gitarista i pevač, glumac i multimedijalna ličnost, Stiven Van Zant (Steven Van Zandt) poznatiji kao Little Steven sa svojim mnogoljudnim bendom "The Disciples of Soul" sviraće prvi put u Srbiji 20. juna na glavnoj bini Arsenal Festa 09 u Kragujevcu, saopštili su organizatori.

Poznat i po ulozi Silvija Dantea u hit seriji "Sopranos", Little Steven je već decenijama "desna ruka" najveće američke rok zvezde Gazde Brusa Springstina (Bruce Springsteen). Kao svestrani i harizmatični zaljubljenik u muziku koristi svaku pauzu u radu Springstinovog pratećeg "E Street Banda" da širi dobre vibracije, bilo kroz svoju radio emisiju, mnogobrojna predavanja ili, posebno, svirke sa svojim "The Disciples Of Soul".

Little Steven se vratio svojim ritam i bluz korenima sa "Soulfire", prvim autorskim albumom u poslednjih 15-ak godina, kog je časopis "Roling Ston" proglasio za jednog od najboljih u 2017. godini. Moć njegovog živog nastupa najbolje dokumentuje nedavno objavljeni “Soulfire LIVE!”, trostruko CD boks set izdanje, koje se pojavilo i na sedam vinila i dva blu rej diska, snimljeno tokom “Soulfire Tour”, njegove prvi samostalne turneje u poslednje dve decenije. Na tom izdanju gostovali su Pol Makartni, Riči Sambora i Springstin.

U svirci koju pripremaju u Kragujevcu Little Steven i njegovi The Disciples Of Soul mogu se prepoznati i uživati i oni koji ne poznaju njihovu muziku, jer njihov nastup donosi radost, zarazan je i proslavlja život, a doživljaj rokenrola odsviranog uživo podiže na jedan potpuno novi nivo.

- Za 20. juni ne postoji bolji program nego Little Stevenovo vođenje kroz istoriju svih formi američke tradicionalne muzike 20. veka. To je praznik za koji se svečano spremam radoznalih ušiju - kaže naš kolumnista Petar - Peca Popović.

Dejan Cukić dodaje da koncertno izdanje Stivena i njegove ekipe po energiji ne zaostaje za matičnim bendom.

- A nosi i veselje uživanja u muzičkoj istoriji svojstveno "Blues Brothersima" i sličnim čuvarima zvučne tradicije. Publiku festivala Arsenal sigurno očekuje nesvakidašnje dobra zabava - ističče Cukić.

Posebnost gostovanja u Kragujevcu biće i predavanje koje će Little Steven održati u o istoriji rokenrola i pop muzike. Kao osnivač fondacije "The Rock and Roll Forever", Stiven Van Zant na svakoj stanici svoje turneje drži besplatne radionice "TeachRock Professional Development Workshops". Način prijavljivanja za 50 polaznika radionice biće saopštene naknadno.Od izvođača Arsenala 09 za sada su najavljeni 19. juna metalci "Testament", 20. juna Mile Kekin, 21. juna pank "Hladno pivo", 22. juna indi rok muzičar "Kurt Vile and the Violators", "Partibrejkers", reper Vojko V i alternativni Vizelj.

Komplet ulaznica za sve četiri večeri Arsenala koštaju 2.400 dinara, dok je za pojedinačno veče cena 1.000 dinara preko www.tickets.rs.

Biografija Stivena Van Zandta

Stiven Van Zant je muzičar, izvođač, autor, aranžer, muzički producent, TV producent, glumac, reditelj, kompozitor za film i TV, aktivista, istoričar i učitelj, danas prepoznat kao jedan od vodećih autoriteta o savremenom i tradicionalnom rokenrolu. Njegove pesme izvodila su imena kakva su Jackson Browne, Pearl Jam, Damian Marley, Darlene Love, Nancy Sinatra, Brian Setzer, Black Uhuru...

Van Zant je bio koproducent čuvenih albuma Brusa Springstina “The River” i “Born in the U.S.A.”. Primljen je u "Rock and Roll Hall of Fame" kao član Springstinovog pratećeg E Street Banda. Van Zant je 1985. godine osnovao Artists United Against Apartheid i napisao je “Sun City”, pesmu u kojoj je učestvovalo preko 50 umetnika koji su time protestvovali protiv aparthejda i rasizma u Južnoj Africi.Stiven se pojavio u svih sedam sezona svetske hit serije "Sopranos" (1999-2007), igrajući lik Silvija Dantea, kog je sam stvorio. Bio je glumac, izvršni producent, muzički supervizor i jedan od reditelja serije Lilyhammer (2012-2014), prvog originalnog programa urađenog za Netfliks.

Pokrenuo je 2001. godine izuzetno uspešni radio šou “Little Steven’s Underground Garage”. Van Zant je osnivač fondacije "The Rock and Roll Forever" koja stvara edukacione materijale, u kojima se istorija popularne muzike koristi kao tema zahvalna za predstavljanje multikulturalnih sadržaja, koji mogu biti deo školskih predmeta iz istorije, društvenih nauka, umetnosti, muzike, a dostupni su predavačima potpuno besplatno.

 

Izvor: Blic
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu