Izgradnja replike kuće Đure Jakšića gotova u maju - iKragujevac


Kultura

Na mestu gde je do polovine prošle godine bila (stara) kuća Đure Jakšića, niče novo zdanje koje će nositi ime poznatog srpskog pesnika i slikara. Trag koji je poznati umetnik ostavio tokom službovanja i boravka u Šumadiji biće ovekovečen izgradnjom novog objekta, koji je, kako kažu u gradskoj upravi, namenjen za kulturna dešavanja, ali i očuvanje uspomene na ovog velikana srpske kulture.

Dvospratni objekat, replika kuće u kojoj je živeo umetnik, izgrađene u šumadijskom stilu, biće završen početkom maja ove godine. Za gradnju je odvojeno oko 30 miliona dinara.

- Sadašnja generacija Kragujevčana odužuje se na ovaj način Đuri Jakšiću i njegovom umetničkom doprinosu srpskoj kulturi - kaže Miljan Bjeletić, član Gradskog veća zadužen za kulturu.

U prizemlju će biti vinoteka. U saradnji sa Udruženjem vinara Šumadije, opštinom Topola, centrom vinske kulture, tu je planirana izložba i degustacija najboljih šumadijskih vina.

- Đura je voleo umetnost i vino. Uz dužno poštovanje velikom srpskom pesniku, možda je to dobar spoj - prokomentarisao je jedan Kragujevčanin projektno rešenje.

BISTA U CENTRU GRADA

PREMA planu gradske uprave, u novom objektu biće organizovano godišnje nagradno takmičenje za najbolju zbirku poezije koje će nositi ime velikog pesnika, kao i stalna izložba replika Đurinih slika.

U planu je da se u okviru ovog prostora u Karađorđevoj ulici, u centru grada, postavi i Đurina bista, slična onoj u beogradskoj Skadarliji.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu