Kragujevac: Živa biblioteka - Tolerancijom do pravilnog izbora - iKragujevac


Kultura

Projekat Toleranicijom do pravilnog izbora, sprovodi Omladina JAZAS-a Kragujevac uz podršku Udruženja "Sunce", Resurs centra za Šumadijski i Pomoravski okrug u okviru programa Mladi su zakon, finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

U okviru aktivnosti realizuje se Živa biblioteka 07.03.2019. godine u 12 časova u prostoru Prve tehničke škole. Akcija ima za cilj da smanji uticaj negativnih stereotipa i predrasuda kao ključnih uzročnika diskriminacije u društvu.

„Živa biblioteka“ predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije. Živa biblioteka funkcioniše baš kao i prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme "knjigu" na određeno vreme. Postoji jedna razlika: knjige u Živoj biblioteci su ljudi, i knjige i čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog. Knjige u Živoj biblioteci su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, i koje su često žrtve diskriminacije i socijalne ekskluzije.

Na spisku za iznajmljivanje će se naći veći broj knjiga, jedan od glavnih motoa žive biblioteke je ‘’Ne ceni knjigu po koricama.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu