Promocija filma „O knjazu i gradu“ u Udruženju Kragujevčana u Beogradu - iKragujevac


Kultura

Povodom Sretenja, u Beogradu je održana promocija dokumentarnog filma „O knjazu i gradu – Kragujevac prestonica Srbije 1818-1841“ novinara Dejana Đusića. Program je organizovan uoči Dana državnosti u Udruženju Kragujevčana u Beogradu. Pre projekcije filma, o Sretenjskom ustavu i značaju Kragujevca kao prve prestonice u istoriji moderne Srbije govorili su istoričari dr Radomir J. Popović i dr Aleksandra Vuletić, naučni savetnici Istorijskog instituta SANU i Nenad Karamijalković, etnolog u Spomen parku „Kragujevački oktobar“.

„Kao istoričar koji se bavi istorijom Srbije i srpskog naroda u 19.veku, a naročito u njegovoj prvoj polovini pozvan sam i sa velikim zadovoljstvom i radošću sam prihvatio da učestvujem u realizaciji ovog dokumentarnog filma o Kragujevcu i, pošto sam se u svom dosadašnjem naučnom radu bavio temama vezanim za Šumadiju i Kragujevac, izuzetno mi je drago da mogu da kažem nešto o tome“, rekao je istoričar dr Radomir J. Popović.

Dodao je da je film „O knjazu i gradu“ presek perioda u kojem je Kragujevac bio prestonica Srbije i istakao da to nije lokalna, već tema od značaja za nacionalnu istoriju.

„Pre svega smo, istakli činjenicu da je Kragujevac bio centar Srbije u trenutku kada je ona sticala svoju državnost. Zapravo, Kragujevac je bio mesto odakle je knez Miloš usmerio svoje diplomatke radnje na sticanje autonomije. Iz Kragujevca su slate razne diplomatske misije prema Carigradu i konačno, 1830.godine hatišerifom, Srbija je postala autonomna kneževina u okviru Osmanskog carstva, a sa druge strane, veoma zanimljiva činjenica vezana za Kragujevac je ta da je Kragujevac postao mesto demokratskih napora srpskog naroda ka uređenju države.

U Kragujevcu je održana znamenita Sretenjska skupština, proglašen je Sretenjski ustav 1835. godine i to je veoma važno za unutrašnju političku istoriju Srbije. Pošto je Kragujevac prestonica kneževine Srbije, svaka priča i svaka tema koja se dotiče prestoničkog života Kragujevca je zapravo i priča o istoriji Srbije tog vremena“, objasnio je dr Popović.
Udruženje Kragujevčana u Beogradu ugostilo je ovaj dokumentarni film kako bi članovi i prijatelji obeležili jedan važan praznik kao što je Sretenje.

„Udruženje Kragujevčana u Beogradu i postoji već preko 20 godina zato da bi negovalo uspomene i sećanja na ljude, događaje, značajne manifestacije, dostignuća u duhovnom životu Kragujevca i da sve to prezentiramo u Beogradu. Ovo je večeras pretpraznično veče. Sutra je veliki praznik, Sretenje, Dandržavnosti i naravno, sa najvećim ponosom kažemo da je to krenulo i poteklo iz Kragujevca..

Zato smo večeras domaćini gospodinu Đusiću i njegovom filmu „O knjazu i gradu“, koji će biti povod da se setimo dvestagodišnje istorije Kragujevca i onog vremena u kojem je nastao Sretenjski ustav, jedan od najdemokratskijih u Evropi. Zato smo mi večeras tu i ponosni smo da u našu misiju sećanja iz Kragujevca možemo da uvrstimo i ovo. Ovo je naš prilog velikoj proslavi u kojoj učestvuju građani Kragujevca kroz čitav niz programa.“, rekao jeZoran Matović, predsednik Udruženja Kragujevčana u Beogradu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu