U Kragujevcu danas premijera predstave i dodela statuete Joakim Vujić - iKragujevac


Kultura

KRAGUJEVAC - Knjaževsko-srpski teatar, koji su 1835. osnovali Joakim Vujić i Miloš Obrenović, premijerom i uručenjem nagrada danas obeležava svoj dan.

Večeras (20) je u teatru premijera predstave "NEGRI ili Ljubov ko sočelovekom svojim", koju je, upravo po tekstu Joakima Vujića režirala Anđelka Nikolić.

Rediteljka napominje:

"Ovaj komad, napisan 1821. godine, izvodi se prvi put. Možda su Joakimovim 'saljudima' teme kolonijalizma, imperijalizma i ropstva bile daleke i apstraktne; sam termin 'negri' autor objašnjava čitaocima kao da ga, zapravo, uvodi u srpski jezik. Danas je, međutim, jasno da kompleksni odnosi Istoka i Zapada, eufemizam za dugu istoriju tlačenja, licemerja i straha i te kako utiču na život svakog stanovnika planete.

Mada kažu da je ropstvo iskorenjena pojava, još uvek viđamo odnose zasnovane na eksploataciji i represiji, ili čak aktivno učestvujemo u njima: u svojoj državi, na radnim mestima, u pozorištima, kao i u fabrikama, najzad u porodicama, osnovnim ćelijama patrijarhalnog društva."

Uloge tumače: Nikola Milojević, Ivan Vidosavljević, Petar Lukić, Nenad Vulević, Zdravko Maletić, Čedomir Štajn, Isidora Rajković i Dušan Stanikić.

U foajeu Teatra (19.30) je izložbena postavka Jelene Janjatović "Kostim od skice do scene", a nakon završetka premijere renomiranom scenografu Geroslavu Zariću svečano će biti uručene nagrada za životno delo "Statueta Joakim Vujić". Dobitnici godišnjih nagrada su reditelj i glumački ansambl predstave "Četiri brata".

Zarićeva scenska trodimenzionalnost

Odluku da čuvenom scenografu Zariću pripadne "Statueta Joakim Vujić" doneo je žiri u sastavu: Mihailo - Miša Janketić, Slobodan Savić, Dragan Jakovljević (predsednik žirija), Isidora Rajković i Miloš Krstović a u obrazloženju se, između ostalog, kaže da "njegov rad karakterišu izrazita, samosvojna vizuelnost i likovnost", te da su "njegova likovna tumačenja dramskog dela bliska scenskoj trodimenzionalnosti".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu