Najava izložbe ''Mozaik malog formata'' - iKragujevac


Kultura

MOZAIK MALOG FORMATA organizuje se u Beogradu svake godine od 2006. kada je prvi put održan. Na dosadašnjih trinaest izložbi učestvovalo je preko dvesta pedeset autora iz zemlje i inostranstva.

Za ovu priliku napravljen je izbor radova delom sa poslednje izložbe, a delom sa izložbi održanih ranijih godina. Tako likovna publika u Kragujevcu može imati adekvatan pregled izlaganih radova tokom proteklih godina.

Mali format zahteva koncentrisan izraz i rad sa mozaičkim elementima koji su često potpuno svedeni, ali likovno promišljeni, tako da se lako uspostavlja blizak kontakt sa mozaikom. To omogućava intiman doživljaj, koji iziskuju dela ovog formata (do 25x25 cm). Ipak, i u ovako ograničenom formatu može se sagledati sva dubina pojedinačnih umetničkih praksi, od onih klasičnih, figurativnih, do raznorodnih tendencija i eksperimenata savremenog mozaika.

Svake godine se na izložbi Mozaik malog formata dodeljuje nagrada za najuspešnije ostvarenje, a od 2014. dodeljuje se i studentska nagrada koja nosi ime našeg velikog mozaičara Borislava Nježića.

Glavnu nagradu za 2018. godinu dobila je Gordana Šijački, a studentsku Dunja Ćorlomanović.

Prateći program izložbe u Beogradu uvek je i radionica mozaika koja se održava u galeriji, tako da posetioci, a i učesnici radionice, mogu u pravom okruženju sagledati sve dubine i draži savremenog mozaika. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu