Otvorena izložba ''Naša istorija, naša sećanja'' - iKragujevac


Kultura

KRAGUJEVAC - U Konaku kneza Miloša otvorena je putujuća izložba Naša istorija naša sećanja posvećena sećanju na oslobađanje Srbije 1918. godine i sećanju na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu. U prisustvu Žan – Batista Kizena direktora Francuskog instituta u Srbiji i savetnika u ambasadi Francuske za kulturnu i nacionalnu saradnju, koji je i koautor izložbe i Miljana Bjeletića člana Gradskog veća za kulturu, Aleksandra Štajna, pomoćnika gradonačelnika za unutrašnju i međunarodnu saradnju, izložbu je otvorila Slavica Jagličić direktorka Istorijskog arhiva Šumadije.

Izložba je osmišljena kao svedočenje srpskih građana o zajedničkim borbama dve vojske u oslobađanju nekoliko srpskih gradova. Iako se istorijsko obeležje nameće kao dominantno, nije zanemarljiva i njena umetnička strana u onoj meri u kojoj svaka fotografija priča pojedinačnu sudbinu srpskih i francuskih ratnih heroja kao pojedinca i običnog čoveka u vremenima kada je svaka kuća i svaki delić zemlje stratište, rekla je Slavica Jagličić, direktorka Istorijskog arhiva.izlozba2.jpgGovoreći o samoj izložbi Žan – Batist Kizen, kao koautor izložbe istakao je da počinje opštim istorijskim podacima nastavlja se konkretnim dešavanjima koja su se odigravala u Srbiji i dovodi nas do pojedinca, vojnika kao heroja i običnog čoveka. Izložba Naša istorija, naša sećanja, govori o patnji na frontu i iza fronta, o ulozi žene u Velikom ratu, ali i o prijateljstvu dveju zemalja. Poruka koju nosi je naša doslednost pričama predaka i sećanje na ono što se dogodilo. Ta zajednička sudbina će biti naš temelj za dalju saradnju, rekao je u obraćanju Žan – Batist Kizen, direktor Francuskog instituta u Srbiji.

izlozba3.jpgIzložba je realizovana u partnerskoj saradnji Francuskog instituta u Srbiji, Istorijskog arhiva Šumadije i Narodnog muzeja pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.

izlozba4.jpgTokom protekle godine grad Kragujevac je uspostavio saradnje sa najvažnijim centrima kulture, najpre sa Francuskim institutom, Gete institutom, Italijanskim i Mađarskim kulturnim centrima, Ruskim domom u Beogradu. Svakako da je Francuski institut jedan od najvažnijih međunarodnih subjekata u oblasti kulture koji aktivno participira na kulturnoj mapi Srbije, rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i podsetio da je potpisana konvencija o saradnji u oblasti kulture i obrazovanja u cilju razvijanja novih partnerstava. Veoma je važan taj kulturni dijalog dveju zemalja na kojem će se, između ostalog, zasnivati unapređenje kragujevačke kulturne scene, kaže Bjeletić, član Gradskog veća.

Inače, izložbu je realizovao Francuski institut u saradnji sa arhivima i muzejima 14 gradova u Srbiji a potkrepljena je svedočanstvima građana Srbije, dokumentima i sećanjima potomaka koji su se odazvali pozivu Francuskog insitituta i podelili priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije a mnoga od njih su uvrštena u ovu izložbu. Prema rečima organizatora izložba je doživela svoj veliki uspeh u Srbiji, ali novi život će dobiti prvim otvaranjem u Francuskoj sledeće nedelje.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu