Izložba "Akvizicije 2017-2018" u Gradskoj galeriji "Mostovi Balkana" - iKragujevac


Kultura

U utorak 25. decembra otvara se izložba "Akvizicije 2017-2018" u 20 časova u Gradskoj galeriji "Mostovi Balkana" u Kragujevcu. Spomen-park „Kragujevački oktobar“ u svojim muzejskim zbirkama baštini pored originalnih istorijskih predmeta i umetnička dela u okviru svoje umetničke zbirke, čiji je jedan segmant pod-zbirka „Mostovi Balkana“.

Politika širenja umetničke pod-zbirke „Mostovi Balkana“ specijalizovanog tipa, usmerena je ka visoko estetizovanim artefaktima savremene umetničke produkcije u zemlji i inostranstvu. Ona reflektuje dešavanja na savremenoj likovnoj sceni i u tom smislu dragocena je za buduća istraživanja ove oblasti, posebno ako se ima u vidu edukacija mladih i rad Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

Osnovu ove pod-zbirke predstavljaju dela nastala na šest umetničkih kolonija „Mostovi Balkana“. Nakon 2007. godine zbirka se obogaćuje donacijama umetnika koji su izlagali i izlažu u Galeriji. Od njenog osnivanja 2005. godine program rada i strategiju razvoja pod-zbirke oblikuje Umetnički savet Galerije u čiji sastav su birani renomirani umetnici sa teritorije cele Srbije.

Na izložbi „Akvizicije 2017 – 2018“ predstvljeno je dvadeset devet autora iz Poljske, Makedonije, Hrvatske i Srbije sa trideset umetničkih radova: petnaest slika, jedan mozaik, četiri skulpture, tri grafike, četiri digitalna printa, dve fotografije, jedan tehno performans.

Fundamentalna misija muzeja je da učini dostupnim muzejsku zbirku i da promoviše njen značaj. Jedan od najznačajnijih vidova te promocije je prezentacija pomenutih dela na izložbama. Izložbom „Akvizicije 2017-2018“ želimo da doprinosemo očuvanju i unapređivanju kulturno-istorijskog svedočanstva jednog vremena etabliranim i onim manje poznatim savremenim dostignućima iz oblasti umetnosti.

Izložba će biti otvorena do 28.01.2019.g.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu