Prvoj kragujevačkoj gimnaziji grad poklonio skoro 300 knjiga - iKragujevac


Kultura

Akciji opremanja biblioteke Prve kragujevačke gimnazije, koja je početkom godine stradala u požaru, priključio se grad Kragujevac sa blizu 300 naslova. Knjige je danas direktorki Slavici Marković uručio Miljan Bjeletić član Gradskog veća.

Ovo je gest solidarnosti, ali i društvene odgovornosti što i jeste obaveza lokalne samouprave, rekao je Bjeletić. Kragujevačka gimnazija predstavlja deo kulturnog identiteta grada i zbog toga nam je važno da prikupljanjem nove bibliotečke građe sačuvamo i unapredimo to bogato kulturno - istorijsko nasleđe. Među ovim knjigama ima i kapitalnih dela, nekoliko monografija, zatim, knjiga o istoriji Kragujevca, a ima i dela kragujevačkih stvaralaca koje je kroz projekte u oblasti kulture podržao grad Kragujevac. Želeli smo na neki način i njih da promovišemo i da vaše učenike i profesore upoznamo sa njihovim stvaralaštvom, kazao je ovom prilikom Bjeletić.

Ovo je još jedan vid pomoći, rekla je zahvaljujući se direktorka škole Slavica Marković koja je među doniranim knjigama prepoznala i brojne naslove koji su nestali u požaru. Svaki dinar koji smo imali ulagali smo u obnovu direktorske i đačke biblioteke koje smo stalno bogatili.

Verovatno je to bio jedan od razloga što sam posle nemilog događaja govorila uglavnom o šteti koja je pričinjena biblotečkom fondu, istakla je Slavica Marković i dodala da je reč o veoma značajnim izdanjima. Na policama obnovljene biblioteke naći će se pored ostalih Kragujevački leksikon, Dva veka Stare crkve, Fotomonografija Kragujevac za početnike i starosedeoce, Spomenica Učiteljske škole, Gradinari Kragujevca i brojni drugi naslovi.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu