Projekcija filma ''The big short'', sa diskusijom, u Studentskom kulturnom centru Kragujevac - iKragujevac


Kultura

KRAGUJEVAC - U petak, 9. novembra biće puštena projekcija filma The Big Short, u Studentskom kulturnom centru Kragujevac, od 19 sati.

The Big Short je verovatno najbolje filmsko objašnjenje svetske ekonomske krize 2007/2008.


Na izuzetan način su kroz nekoliko paralelnih priča osvetljeni različiti apsekti krize, kao i finansijski mehanizmi i dinamika sistema koji su prethodili krizi.

Retko je gde kao u ovom filmu ovako jasno pokazano da je svetska ekonomska kriza direktna posledica same prirode sistema, a ne gramzivosti pojedinaca, kako se često tvrdi – iako film ne proputa ni da prikaže potpuni moralni i etički bankrot gramzive i korumpirane finansijske elite.

Autori filma na vrlo inovativne i kreativne načine objašnjavaju gledaocu određene „finansijske derivate“ i bankarske „proizvode“ koji su značajni za razumevanje raspada tržišta 2007.

Zbog velike kompleknosti ovih pojmova veliki broj ljudi ni dan danas ne razume kako je do krize došlo i šta ona zapravo predstavlja. Zato je ovaj film i odličan edukativni materijal jer uspeva da vrlo jednostavno, a istovremeno precizno, rasplete klupko krize i objasni njenu suštinu.

Ciklus POLITIČKI FILM – projekcija sa diskusijom

The Big Short, SAD, 2015, 130 min
Igraju: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling
Režija: Adam McKay

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu