DANAS SU SVETI APOSTOLI: Svi gresi će vam biti oprošteni, samo izgovorite molitvu posvećenu njima! - iKragujevac


Kultura

Srpska pravoslavna crkva danas 10. avgusta proslavlja praznik posvećen svetim apostolima Prohoru, Nikanoru, Timonu i Parmenu.

Sva četvorica su iz broja 7 đakona i 70 apostola. Ostali đakoni su bili Stefan, Filip i Nikolaj. Prvomučenik Stefan i Filip se praznuju u posebne dane, a Nikolaj nije ušao u red svetitelja zbog svoje jeresi.

Prohora je apostol Petar rukopoložio za episkopa Nikomidijskog. Bio je neko vreme na službi kod Svetog Jovana Bogoslova na ostvu Patmosu i zabeležio je Otkrovenje, koje je čuo iz njegovih usta. Nevernici su ga ubili u Antiohiji.

Nikanor je stradao u Jerusalimu istog dana kada i arhiđakon Stefan, a uskoro za njim i još 2. 000 hrišćana, koje su pobili Jevreji.

Svetog Timona su sveti apostoli postavili za episkopa u Arabiji. Zbog svog propovedanja Hrista je stradao. Bio je bačen u užarenu peć, ali je izašao iz peći nepovređen. Po rimskom Martirologu, sveti Timon nakon što je izašao nepovređen iz peći, bio je razapet na krst.

Sveti Parmen je verno služio propovedničku službu koja mu je bila poverena od strane apostola. Umro pred apostolima koji su ga oplakali i sahranili.

Na ovaj dan vernici se mole sledećim rečima:

Apostoli sveti, molite Milostivog Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim. 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu