Vernici danas slave mučenika koji je iz UŽARENE PEĆI izašao nepovređen! - iKragujevac


Kultura

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog mučenika Ermija. Njega je u vreme velikog gonjenja hrišćana sreo knez Sevastijan u Komanu i pošto nije hteo da prinese žrtve rimskim bogovima stavio ga je na ljute muke.

Nakon što mu je knez Sevastijan rekao da će biti carev prijatelj i doživeti velike počasti ako prinese žrtvu bogovima, Erminije je odgovorio: "Ja sam vojnik nebeskog i besmrtnog Cara Hrista, čijem Carstvu neće biti kraja, i zato se neću pokoriti smrtnom i bezbožnom caru, čije je carstvo kratkovremeno; Carstvo pak Gospoda našeg Isusa Hrista ostaće nepokolebljivo zanavek; koji god veruje u Njega, naslediće život večni. Ja u Njega verujem. Ranije sam mu služio tajno, a sada mu služim javno, i đavo me neće pobediti. Ti imaš vlasti nad telom mojim, i to po popuštenju Boga mog, a nad dušom mojom niko nema vlasti osim jednoga Boga koji mi može dati trpljenje i sačuvati vavek."

Na knezovo pitanje zašto ne prima svoje sledovanje, kao što ga primaju ostali vojnici, Erminije kaže da nikad neće ogladneti jer ima duhovnu hranu koja je od Duha Svetoga, a da od njih ne želi ništa jer nepravedno pljačkaju siromašne.

To je razbesnelo kneza pa je naredio da Ermija stave u užarenu peć, iz koje je nakon tri dana ovaj izašao nepovređen.

Posle toga naredio je jednom vraču da spremi otrov, koji se, nakon što se uverio da je i najjači otrov nemoćan kad te čuva Hrist, okrenuo Bogu i zbog toga je osuđen na smrt.

Pobesneli knez je zatim naredio da Ermija muče čupanjem žila iz celoga tela, pa ga je stavio u kazan sa vrelim, kipećim uljem koje se u dodiru sa njegovim telom pretvorilo u hladnu rosu.

Besneći još više naredio je da mu se iskopaju oba oka i da bude obešen za noge, a oni koji su nakon tri dana došli da vide njegovo mrtvo telo zaprepastili su se kad su videli da je još živ i da slavi Boga. Tad su i oni oslepeli, ali je Ermije uspeo da im vrati vid dodirnuvši ih i moleći se Hristu.

Nakon što mu je bila potpuno odrana koža, a on se rugao knezu i ismevao pogane bogove, knez se potpuno razbesneo, izvadio mač i Ermiju odsekao glavu.

Potajni hrišćani su došli po njegovo telo i glavu i sahranili ih u Kapadokiji, mestu Koman. Mošti mučenikove su stvarale čuda tako što su isceljivale bolesne.

Sveti Ermije nastradao je 166. godine. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu