Četvrta premijera od početka sezone u kragujevačkom teatru - iKragujevac


Kultura

U Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu odigrana je prmijerna predstava "Dvesta". Simbolično, igra se na 200. godišnjicu stvaranja moderne srpske države i proglašenja Kragujevca za prestonicu. Prikaz istorije naših prostora na momemte veoma duhovito a na momente potresno i bolno. U ovoj dugo pripremanoj predstavi glumi ceo ansambl i mnogobrojni statisti.

Komad kroz pet celina priča priču o "tipičnoj" petočlanoj srpskoj porodici koja se snalazi u svim režimima i sistemima, na trenutke se opisuje Kragujevac, ali i svi ostali grdovi u Srbiji - predstava koja od glumaca traži potpune transformacije, lica pod glinenim belim maskama.

Glumac Čedomir Štajn igra pet različitih likova: "To mi je bilo veoma zanimljivo i uzbudljivo da tako nešto mogu da predstavim."

Karakteristična scenska šminka i crvena scena, više od stotinu kostima.

"Kostimi su oslikavani, odnosno naglašavana je forma da bi na ovoj pozadini kao što vidite crvene boje došle do izražaja sami karakteri likova", kaže kostimografkinja Jelena Janjatović.

Groteska u kojoj su spojeni najznačajnije i najzanimljivije istorijske činjenice u prethodnih 200 godina iz aktuelnih novinskih članaka, TV priloga.

e, i kriminala - kao što je i u samom životu, reči su reditelja Jovice Pajića.

Četvrta premijera u Knjaževsko-srpskom teatru ove godine, predstava "Dvesta" postavljena je kao metafizički teatar pokret, groteska.

"Predstava koja na kritički upozoravajući, za mene lično prosvetljavajući, način govori o nama, o našoj istoriji", rekao je Miloš Krstović, direktor Knjaževsko-srpskog teatra.

U svaku od pet priča uvodi nas narator, devetogodišnji Todor Jovanović.

"Deci stalno pričaju šta da rade", izgovara u poslednjoj, petoj priči nazvanoj "Dete". "Ne znam da li sam tu priču lepo ispričao, dete ne bi trebalo ni da zna sve te stvari."

I put kroz istoriju završavaju deca. Ona ne nose maske, jer su budućnost i nada da neće ponoviti greške predaka.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu