„Hashima” u SKC-u - iKragujevac


Kultura

Grupa Hashima nastupa u Kontakt galeriji SKC-a 7. februara u 22h i tom prilikom promoviše svoj drugi album „The Haywain”.

Hashima je po izdavanju albuma „Tidelandˮ (2015.) i nastupa na Beogradskom jazz festivalu, za kratko vreme postala nezaobilazan deo srpske autorske jazz scene. Grupa je odmah po izlasku albuma naišla na podršku muzičkih stručnjaka u zemlji i inostranstvu i sve to krunisala internacionalnim nastupima u Nemačkoj, Bugarskoj i Makedoniji, kao i muzikom za film o Leonidu Šejki.

Blizu dve godine nakon prvog izdanja, kvartet Hashima objavljuje drugi album, „The Haywain” za izdavača Metropolis Records. Album je snimljen u studiju Digimedija u Beogradu, a za snimanje i miks materijala bio je zadužen Goran Crevar (poznat po saradnji s talasom alternativnih rok bendova iz Beograda kao što su Repetitor, Bitipatibi, Artan Lili,…).

Ovog puta, u odnosu na prvi album (koji je snimljen bez gostiju), u studiju je internacionalni gost bila Susana Santos Silva, renomirana trubačica koja je jedan od najistaknutijih evropskih muzičara u žanru slobodne improvizacije i savremenog jazz-a. Ona je obeležila snimanje gostovanjem na prvoj pesmi „Dance No.3”.

Mastering albuma poveren je poznatom francuskom studiju La Buissonne i njihovom inženjeru zvuka Nicolas Baillard-u (zadužen za mastering preko 30 ECM albuma – Avishai Cohen, Jack DeJohnette, Charlie Haden, Joachim Kuhn, Ahmad Jamal…).

U januarskom broju iz 2018, jedan od najuvaženijih jazz časopisa na svetu, „New York City Jazz Record” svrstao je album „The Haywain” u jedan od 100 najboljih svetskih jazz albuma 2017-e godine.

 

izvor/foto: skckg.com
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu