ZBOGOM, LEGENDO! Umro Ljubiša Samardžić - iKragujevac


Kultura

Ljubiša Samardžić, legenda jugoslovenskog i srpskog glumišta, preminuo je u 81. godini.

Srpski i jugoslovenski film ostao je bez jedne od poslednjih velikih legendi. Nakon duge borbe s teškom bolešću preminuo je Lubiša Samardžić.

Legendarni Smoki je bolovao od tumora na mozgu, koji je operisao početkom godine, a situacija se kasnije iskomplikovala zbog hronične limfocitne leukemije, od koje je bolovao duže vreme.

Samardžić je rođen 19. novembra 1936. godine u Skoplju. Glumu je učio kod čuvenog Bojana Stupice kao stipendista, a prvu ulogu odigrao je 1961. godine u filmu "Igre na skelama". Ljubiša Samardžić je studirao pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Već šezdesetih godina prošlog veka postao je jedno od zaštitnih lica domaće kinematografije, a nadimak Smoki dobio je po istoimenom liku kojeg je glumio 1963. u filmu "Peščani grad".

Ostaće upamćene njegove uloge u "Bici na Neretvi", gde se pojavio rame uz rame s tadašnjim svetskim zvezdama Orsonom Velsom, Frankom Nerom, Sergejom Bondarčukom, Julom Brinerom, Silvom Koščinom Hardijem Krugerom... ali i brojnim drugim ostvarenjima poput "Sutjeske", "Bombaša", "Ludih godina", "Radom na određeno vreme", Magarećim godinama"...

Ipak, jedna od uloga po kojoj ćemo ga najviše pamtiti je Šurda iz serije "Vruć vetar". Osim te, snimao je i serije "Povratak otpisanih", "kuda idu divlje svinje", "Bolji život", "Policajac sa Petlovog brda", "Jesen stiće dunjo moja"...

Samardžić se bavio i produkcijom i režijom, a poslednju ulogu ostvario je u seriji "Miris kiše na Balkanu" 2011. godine, koju je i režirao.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu