„Naši dani“ u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

Danas, u sali Doma sindikata, na „Večernjoj sceni 303“, Dečjeg pozorišta u Kragujevcu, kragujevačka publika ima jedinstvenu priliku da pogleda pozorišnu predstavu „Naši dani“, u kojoj poznati glumac Radoslav Milenković igra više od trideset likova.

Tekst predstave je neobična kombinacija satiričnih pesama Vladislava Petkovića Disa i pripovedaka Radoja Domanovića koji je oštro, kritički bespoštedno i duhovito slikao vlast svoga vremena ogrezlu u korupciji i nasilje, a takvu vlast je nemoguće stvoriti bez poniznog građanskog društva. Nažalost, njegovi tekstovi se prepoznaju u svim vremenima, a glumac, pisac i reditelj, Radoslav Milenković, znao je to odlično da iskoristi i da bravuroznim izvođenjem teksta, potpomognutog pantomimom i izraženim pokretom, stvori izuzetnu predstavu, koja se može svrstati u farsu, grotesku, komediju „dell’arte“ i kabare. Nastala predstava ovenčana je brojnim nagradama u prethodnih trideset godina, koliko postoji, a svojom savremenošću i angažovanošću u potpunosti se uklapa u današnje vreme.

Glumac, pisac i reditelj, Radoslav Milenković, rođen je u Novom Sadu, gde je na Akademiji diplomirao glumu u klasi Branka Pleše, a pozorišnu režiju završio je na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Dejana Mijača. Stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postao je još 1987. godine, mada je igrao i u „Ateljeu 212“, „Zvezdari“, „Beogradskom dramskom pozorištu“, „Narodnom pozorištu“ i „Srpskom narodnom pozorištu“ u Novom Sadu.

Značajne uloge ostvario je u filmovima i serijama „Ubistvo s predumišljajem“(gospodin Muždeka),“Lepa sela, lepo gore“ (lekar), „Rane“ (inspektor), „Parada“ (načelnik policije), „Vratiće se rode“ i „Rode u magli“(Raka), „Braća po materi“, „Točkovi“, „Led“,“Sveti georgije ubiva aždahu“, „Smrt čoveka na Balkanu“, „Šejtanov ratnik“, „Sivi kamion crvene boje“, „Četvrti čovek“, „Jagodići poslednji valcer“, „Jesen stiže dunjo moja“, „Otvorena vrata“, „Crni Gruja“, „Sva ta ravnica“, „Miris kiše na Balkanu“, „Selo gori, a baba se češlja“, “ Žene sa Dedinja“ i još mnogo drugih.

Režirao je oko pedeset predstava u pozorištima Srbije, osamnaest u Mađarskoj, pet u Švedskoj i četiri u Hrvatskoj. Dobitnik je Sterijine nagrade za glumačko ostvarenje.

Ulaznice za predstavu, po ceni od 500 RSD, mogu se kupiti ili rezervisati na biletarnici Pozorišta za decu, ili putem telefona 064/ 643 89 71.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu