Počinje Prvi Šumadijski Internacionalni Filmski Festival (ŠIFF) - iKragujevac


Kultura

Prvi ŠUMADIJSKI INTERNACIONALNI FILMSKI FESTIVAL (ŠIFF) održaće se od 15. do 18. decembra 2016. godine u Kragujevcu gde će tokom četiri festivalska dana publici filmovi biti prikazani na dve lokacije, u Domu sindikata i Domu omladine.

Fokus Festivala je na debitantskim filmovima mladih autora.  Zamisao koju Festival želi da promoviše je youth-to-youth ili od mladih ka mladima. U premijernom izdanju Festivala filmovi će biti podeljeni u dva programa takmičarskog karaktera: dugometražni i kratkometražni filmovi koji će biti u konkurenciji za Nagradu publike grada Kragujevca. Program dugometražnih filmova obuhvata 10 ostvarenja evropske i domaće kinematografije, a kratkometražnih osam odabranih filmova iz Srbije.

U selekciji dugometražnih filmova, čije projekcije će se odvijati u Domu sindikata – sala Pozorišta za decu, gledaoci će imati priliku da vide 10 filmova iz regiona i Evrope i to: Austrije, Crne Gore, Francuske, Bosne i Hercegovine, Italije, Nemačke i Srbije. Svako od ostvarenja imalo je zapažen bioskopski i festivalski život, kao i odličnu recepciju publike i kritike u toku prethodne godine. Domaću kinematografiju predstavljaće trio debitantskih ostvarenja srpskih mladih autora – Vlažnost reditelja Nikole Ljuce, Panama koju potpisuje Pavle Vučković i Inkarnacija, film Filipa Kovačevića u kome glavnu ulogu tumači kragujevački glumac Stojan Đorđević. Ovoj grupi se može pridodati i rediteljski prvenac Ivana Marinovića Igla ispod praga snimljen u crnogorsko-srpskoj koprodukciji.

Što se tiče inostranih naslova, šest pažljivo odabranih filmova daće domaćoj publici dragocen uvid u tendencije savremene evropske kinematografije. Festival će otvoriti italijanski film Idealni grad, a odmah zatim sledi projekcija francuskog dokumentarca o tinejdžerima iz siromašnih delova Pariza Šepurenje. Sledećeg dana na programu su austrijsko ostvarenje inspirisano istinitim dogđajem Jedan od nas, bosanska drama Svi severni gradovi kao i austrijski horor Laku noć mama, a pretposlednjeg dana festivala održaće se projekcija srceparajuće nemačke drame o četvoro mladih i neprilagođenih likova 4 Kralja.

Kratkometražni filmovi su na repertoaru poslednja dva dana festivala, 17. i 18. decembra u Domu omladine, a početak projekcija je od 16 časova za oba dana.

Nakon svake projekcije biće održan Q&A sa prisutnim autorima i članovima filmskih ekipa kao i glasanje publike.

U okviru Festivala biće organizovan i okrugli sto na temu Zašto se baviti filmom u Srbiji. Namenjen je prevashodno srednjoškolcima kojima će tom prilikom predstavnici filmskih akademija u Srbiji predstaviti svoje institucije i predočiti praktične savete i informacije o programima, zahtevima za upis i ostalom što bude interesovalo učesnike.

U subotu 10. decembra u zvaničnom klubu festivala Oblomov biće održana promotivna žurka ŠIFF-a.

Cena ulaznica iznosi 100 dinara za jedan festivalski dan i one se mogu kupiti na biletarnici Pozorišta za decu, kao i kafeima Oblomov, Tango i Bard i umetničkoj radionici Ivil.

ŠUMADIJSKI INTERNACIONALNI FILMSKI FESTIVAL nastavlja niz uspešnih i značajnih kulturnih manifestacija u Kragujevcu gde je tokom leta održana Filmska radionica FRKA 2016, dok je kraj oktobra tradicionalno bio rezervisan za 17. po redu Internacionalni Jazzfest Kragujevac.

Organizacija Festivala zahvalnost za omogućavanje realizacije projekta duguje gradu Kragujevcu i Filmskom centru Srbije. Festival su podržali i Kulturni Forum Austrije, Italijanski centar za kulturu, Francuski kulturni centar, Gete institut, Dom omladine Kragujevac, Turistička organizacija grada Kragujevca i kafe Oblomov.


Program festivala:

15.12. Dom sindikata – Pozorište za decu

16:00 Idealni grad
18:00 Šepurenje
20:30 Igla ispod praga

16.12. Dom sindikata – Pozorište za decu

18:00 Jedan od nas
20:00 Svi severni gradovi
22:00 Laku noć mama

17.12. Dom sindikata – Pozorište za decu

20:00 Vlažnost
22:00 4 Kralja

 18.12. Dom sindikata – Pozorište za decu

18:00 Inkarnacija
20:00 Panama

Kratkometražni filmovi

17.12. Dom omladine

  16:00 Grad

          Pogledi zatvorenih očiju
          Paraliza
          Danson

18.12. Dom omladine

16:00 All still orbit
          Soba smrti
          Svetski rekorderi
          Tranzicija

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu