Počinju 47. Lutkarski susreti - iKragujevac


Kultura

U utorak 29. novembra u Malom pozorištu "Duško Radović" počinju 47. Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.
Publika će tokom tri dana festivala imati prilike da pogleda deset predstava iz Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Kruševca, Niša, Banja Luke i Beograda.

Prvog dana na repertoaru su lutkarske predstave za decu „Rečna sirena“ (Pozorište lutaka „Pinokio“), „Basne iz senke“ (Pozorište za decu Kragujevac), „Petar Pan“ (Pozorište mladih Novi Sad) i „Kameni cvet“ (Malog pozorišta „Duško Radović“).
Narednog dana (30.11) biće prikazano još tri predstave u okviru takmičarskog programa i to: „Cirkus Mario & Neta“ (Malog pozorišta „Duško Radović“), „Pesma belog kita“ (NP „Toša Jovanović“, Zrenjanin) i „Princeza bez carstva i bogatstva“ (Dečje pozorište Subotica).

Trećeg i poslednjeg dana (1.12) predstaviće se Pozorište lutaka Niš sa predstavom „More mašte“ i Dečje pozorište Subotica sa „Ivicom i Maricom“, dok će na svečanom zatvaranju biti izvedena predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, „Odisej – san o povratku“.

Stručni žiri koji će dodeliti nagrade u deset kategorija čine Slavčo Malenov (predsednik), prof. dr Zoran Đerić i Boris Čakširan, dok će Dečiji žiri dodeliti tri nagrade („najglasniji aplauz“, „naj, naj predstava“ i „lutkarska čarolija“).

Pored glavnog programa, festival ima i prateći program u okviru koga će biti realizovane četiri lutkarske radionice za decu, Izložba fotografija „Festival u fokusu“ i Izložba lutaka studenata FPU, kao i promocija izdanja posvećenih lutkarstvu na kojoj će biti predstavljena sva izdanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, uključujući i zajednička izdanja sa Pozorišnim muzejem Vojvodine, kao i časopis za lutkarsku umetnost „Niti“.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu