Izložba slika ''Tesli u čast'' u Narodnoj biblioteci - iKragujevac


Kultura

U četvrtak, 7. jula u galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, u ulici Dr Zorana Đinđića broj10, u 19 časova biće otvorena izložba slika Siniše Labusa, pod nazivom „Tesli u čast“.

Organizator izložbe je Udruženje Srba iz Hrvatske „Nikola Tesla“, a ovo je treća, završna manifestacija koja se održava u okviru programa “ Tragom Teslinih otkrića“. Jubilej povodom 160 godina od rođenja jednog od najvećih svetskih naučnika i pronalazača svih vremena proslavlja se u celom svetu, jer su njegovi izumi promenili istoriju čovečanstva i doveli do naglog napretka i razvoja svih segmenata ljudskog života.

Tokom programa svečanog otvaranja, biće održano književno veče članova udruženja i izložba replika Teslinih patenata, koje su napravili studenti fizike i drugih fakulteta i srednjih škola iz Kragujevca.

Siniša Labus rođen je 22. marta 1971. godine u Zagrebu. Crtanjem i slikanjem, bavio se od rane mladosti, a prva teoretska iskustva stiče uz rad sa magistrom vajarstva Vukom Bojovićem. Slikarstvo je učio i kod Dragana Maleševića Tapija, a istovremeno se ugleda na najistaknutije predstavnike baroka, visoke renesanse i realizma u ruskom slikarstvu. Najveći uzori su mu bili Dijego Velaskez i Ilja Rjepin.

Pridržavao se Leonardove misli da je „slab onaj umetnik koji se bavi samo jednom temom“, pa se bavio raznovrsnim likovnim celinama, portretima, mrtvim prirodama, pejzažima i istorijsko-mitološkim kompozicijama. Samostalno je izlagao u Beogradu, Novom Sadu, Apatinu i drugim gradovima Srbije, a sa kolektivnim izložbama je nastupao u Čikagu, Vašingtonu, Njujorku, La Hoji i Karmelu.

 

izvor: GTO Kragujevac

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu