Sjajno otkriće: Prva biblioteka u Srbiji osnovana je u Kragujevcu! - iKragujevac


Kultura

Narodna biblioteka Srbije nije osnovana 27. februara, 1832. godine, u Beogradu, već 12. jula, 1838. godine u Kragujevcu.

Na osnovu višegodišnjih istraživanja arhivske građe i drugih izvora, istoričar Dejan Ristić, nekadašnji upravnik Narodne biblioteke Srbije i jedan od vodećih stručnjaka u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, došao je do saznanja da je prva biblioteka u Srbiji osnovana u Kragujevcu a ne u Beogradu. Na ovu temu on je održao predavanje u biblioteci Vuk Karadzić.

Narodna biblioteka Srbije nije osnovana 27. februara, 1832. godine, u Beogradu, već 12. jula, 1838. godine u Kragujevcu. Naučno-istraživački rad Dejana Ristića zasnovan je na analizama arhivske građe i svedočanstava savremenika i nedvomisleno ukazuje na činjenicu da je Narodna biblioteka Srbije nastala u Kragujevcu.

Na predavanju koje je organizovano u Kragujevcu autor je predstavio rezultate svog istoriografskog istraživanja koji je pokrepio relevantnim činjenicama u vezi sa datumom, mestom i osnivačima Narodne biblioteke Srbije.

Ovo saznanje je od velikog značaja ne samo za kragujevačku Narodnu biblioteku koja ove godine obeležava 170 godina kragujevačkog čitališta, već i za bibliotekarstvo u Srbiji uopšte.

Brojna publika došla je da čuje koja su i kojim izvorima potkrepljena nova saznanja o formiranju Narodne biblioteke Srbije u Kragujevcu, o njenoj organizaciji i znamenitim ljudima zaslužnim za njen rad.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu