Danas su MATERICE: Običaji i verovanja na današnji dan - iKragujevac


Kultura

Materice se slave nedelju dana nakon Detinjaca.

 U narodu se smatra da su Materice od sva tri praznika, ipak, najsvečanije. Uoči ovoga praznika deca pripreme neki konopac ili uzicu, i sakriju je ispod jastuka. Danas ustanu rano, kako bi pokušali majku da vežu dok još spava, ili je „vrebaju" kad ustane, kako bi joj vezali noge.

Majka se obično pravi da ne zna zašto je vezana, i tobože se otima i moli decu da je oslobode. Deca joj onda čestitaju praznik, nakon čega im ona podeli poklone, kako bi se oslobodila. Znajući da će je deca u toku dana opet vezivati, pripremljene poklone ne daje deci odjednom.

Osim majke, deca vezuju i svoje bake, kao i ostale majke iz komšiluka. Žene koje imaju udate ćerke bez dece, odlaze kod njih u posetu „da se otkupe", noseći kolače i darove - ćerki materijal za haljinu, a zetu košulju.

 Materice simbolizuju čvrste porodične veze, mir, slogu i međusobno poštovanje i pomaganje. Osim toga, oni su veoma značajni za samu decu koja, kao glavni protagonisti, ravnopravno sa odraslima učestvuju u obredu, a na trenutke čak i simbolično preuzimaju kontrolu u kući, što je veoma korisno za njihov razvoj i samopouzdanje.
  


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu