DA LI ZNATE: Zašto je Miloš Obrenović izabrao Kragujevac za prestonicu? - iKragujevac


Kultura

Da li znate zašto je Miloš Obrenović izabrao Kragujevac za prestonicu moderne Srbije?

Pravi procvat Kragujevac doživljava od 1818.god. kada je proglašen prestonicom obnovljene Srbije.

Naime, povoljan središnji geografski položaj, nacionalno homogeno stanovništvo za razliku od Beograda u kome je bila turska uprava, naveli su kneza Miloša da se opredeli za Kragujevac, koji postaje državni centar. Nastaje nova varoš kao suprotnost nasleđenoj turskoj palanci.

Čitav niz institucija prvi put u istoriji srpske države  osniva se  baš u Kragujevcu u narednom periodu  prve novine  "Novine srbske" pod uredništvom Dimitrija Davidovića, muzička formacija "Knjaževsko – srpska banda“ koju osniva Jozef Šlezinger, prvi teatar “Knjaževsko – srpski teatar“ pod upravom Joakima Vujića, takođe i prva gimnazija 1833.godine, Licej - viša škola 1838.godine, prva galerija slika, prvi sud "Sud kragujevački" 1820.god. i prva apoteka 1822.godine, kao i muzej i biblioteka.

Preseljenjem prestonice u Beograd, 1841.godine počinje period stagnacije Kragujevca. I pored toga, grad je ostao centar političkog života, tako da su u njemu nastavile da se održavaju sve važnije skupštine u Srbiji, kao i u vreme kneza Miloša, sve do 1878.godine.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu