Njegov životni put se kretao od omiljenog režimskog pisca do disidenta - iKragujevac


Kultura

 Bio je jedan od retkih pisaca koji je živeo isključivo od svog književnog rada.

U galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić" u Kragujevcu otvorena je izložba „Vedrine i sete Branka Ćopića“ autora Olge Krasić Marjanović. Izložba, koja će trajati do 21. novembra, organozovana je u saradnji sa Narodnom univerzitetskom bibliotekom iz Banja Luke i Bibliotekom grada Beograda.

Izložba koju su povodom 100-godišnjice od rođenja Branka Ćopića u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić* u Kragujevcu priredile biblioteka grada Beograda i Univerzitetska i Narodna biblioteka Republike Srpske treba da pokaže da je taj vedri dečiji pisac ostavio iza sebe i relevantno delo, ozbiljnu oporuku i tragičnu biografiju, kazala je autorka izložbe Olga Krasić Marjanović. Još za života, a posebno posle smrti Branko Ćopić je bio predmet mnogih priča, polemika i nagađanja. Njegova ljubav prema satiri, malom čoveku i zavičaju pratili su ga čitavog života.

Ova izložba, upravo oslanjajući se na dokumenta, prati i književno delo pisca i njegovu životnu sudbinu koja je imala tragičan kraj. Kroz neke momente njegovog života i stvaralaštva prelamali su se i jedno vreme i životne sudbine mnogih pisaca, pa i samog Branka Ćopića.

Posetioci narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ izložbu „Vedrine i sete Branka Ćopića“ mogu pogledati do 21. novembra.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu