Na današnji dan umro je Joakim Vujic - iKragujevac


Kultura

Na današnji dan umro je Joakim Vujić.

Joakim Vujić, otac srpskog pozorišta, rođen je 9. septembra 1772. u Baji. Otac mu je bio sapundžija i trgovac. U rodnom gradu je završio  osnovnu  školu, a isto tako i nemačku, latinsku i mađarsku.Po svršetku osnovnog obrazovanja odlazi u Novi Sad, gde je upisao srednju školu a posle godinu dana odlazi u gimnaziju u Kaloču gde se zadržao dve godine.

Sa namerom da svrši pravne nauke upisao se u Rimokatoličku akademiju. Razočaran stvarnošću pravna kao takvog, Vujić napušta 1975. ove studije i vraća se u Baju. 

15. februara 1835. godine prestonica obnovljene Srbije, Kragujevac, dobila je svoje stalno državno i dvorsko pozorište. Direktor Knjaževsko-srpskogkog teatra  bio je Joakim Vujić. 

Iza njega nam je ostalo 26 štampanih; i u rukopisu, 24 dela. Preveo je i preradio 27 pozorišnih komada. Nije se preterano obazirao na vrednost komada koje je predstavljao jer je njegova misija bila da oživi pozorišni život u Srbiji, da širi srpsku pozorišnu umetnost, pridobije gledaoce i, što je najvažnije, on je pomoću njih stvarao diletantske pozorišne družine, te je s obzirom na učinjeno prozvan ocem srpskog pozorišta.
 

Umro je 8. novembra 1847. u Beogradu posle trodnevnog bolovanja. Pred smrt oštampao je svoje poslednje delo "Izlišnaja ljubov Irine i Filandra" koje je na dan smrti povezao Vinkler, njegov stanodavac, knjigovezac, u čijem stanu je i umro.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu