KG: Otvorena taktilna izložba "Dodirnimo prirodu" - iKragujevac


Kultura

Taktilna izložba “Dodirnimo prirodu 2” Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, otvorena je u 

konaku Kneza Mihaila u Kragujevcu. Eksponate, koje posetioci mogu da dodirnu, prate i opisuju odgovarajući posteri, tekstovi i etikete ispisane brajevim i latiničnim pismom. Autori izložbe su kustosi prirodnjačkog muzeja dr Gordana Jovanović, Miodrag Jovanović i Dragana Đurić.
Posetioci konaka Kneza Mihaila izložbu “Dodirnimo prirodu 2” mogu pogledati do 30. novembra.
Više desetina posebno odabranih, originalnih, vizuelno i taktilno prepoznatljivih muzejskih eksponata ilustruju žive i nežive elemente prirode. Svi izloženi eksponati - minerali, stene, fosili i današnji organizmi, grupisani su u nekoliko celina. Među njima se, prema važnosti za nauku, retkosti, izgledom i veličinom izdvajaju fosili džinovskih bisernih školjki, starih oko 14-15 miliona godina, fosilni puževi i korali, delovi skeleta pećinskog medveda iz poslednjeg ledenog doba, delovi skeleta evropskog bizona, mamuta, rogovi– najvećeg jelena koji je ikada živeo na zemlji, preparat morske kornjače i mnogi drugi. Ništa manje nisu atraktivne ni replike ili modeli retkih izumrlih bića.

Taktilna izložba “Dodirnimo prirodu 2”, Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, namenjena je svim posetiocima koji žele ne samo da vide, već i da dodirnu odabrane predmete iz prirode. Sažeta priča o našoj planeti prilagođena je različčitim uzrastima, interesovanjima kao i osobama sa invaliditetom, posebno onima sa oštećenjima čula vida.

Izložba o prirodi nema za cilj samo da zabavi ili da se dopadne posetiocu, već i da bude edukativnog karaktera, da odabranim eksponatima ukaže na put do spoznavanja istine o prirodi, o njenoj prošlosti i sadašnjosti, istine do koje dolazimo čulima. Zato su u Narodnom muzeju u Kragujevcu odlučili da, nakon nekoliko gradova u Srbiji, ovu posebnu interaktivnu izložbu učine dostupnim i Kragujevčanima.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu