Završen deveti po redu "KRAF" - iKragujevac


Kultura

 

Deveto izdanje jedinog autohtonog festivala angažovanog i antiratnog filma „KRAF“, završeno je sinoć u Domu omladine, dodelom nagrada najboljim filmovima. 

"KRAF" je organizovao NVO "Millennium" uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije uz partnerstvo Nacionane koalicije za decentralizaciju, Kultur Park-a Beograd, Asocijacije nezavisne kulturne scene Srbije, Doma omladine Kragujevac i Dramskog studija Doma omladine Kragujevac.

Ovo je drugi put da "KRAF" bude posvećen studentskom filmu. Na konkursu festivala u takmičarskom delu učestvovalo je 17 filmova koji su dela studenata državnih filmskih akademija iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. Tokom festivala, u revijalnom delu prikazani su studentski filmovi svetski poznatih reditelja, dok je prateći program činila jedinstvena u svetu postavka "Muzej nasilja".

Tročlani žiri jednoglasno je dodelio prvu nagradu filmu „Sjene”, reditelja Miloša Ljubomirovića u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, na temu žrtvovanja “mladobosanaca” i njihove sudbine nakon Sarajevskog atentata. Na filmu su nastupili: Nikola Rakočević, Aleksandar Radojičić, Nebojša Glogovac, Dragan Petrović Pele imnogi drugi.

Druga nagrada pripala je filmu o ličnim i porodičnim odnosima koji su se izgubili u surovoj tranzicionoj stvarnosti „Sve je više stvari koje dolaze“, rediteljke Jelene Gavrilović u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, dok je treća nagrada dodeljena filmu „Mama“ rediteljke Lidije Mojsovske u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti iz Skoplja. Nagrada publike ove godine otišla je u ruke Ane Jakimske za film „It s cold outside“, takodje FDU Skoplje.

 


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu