Obeležena “Tri oktobra“ u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

Komemorativnim skupovima i polaganjem venaca kraj spomen obeležja žrtvama streljanim 19. oktobra u Ilićevu, Maršiću i Grošnici obeležena su “Tri oktobra“ u Kragujevcu. Tog dana, 1941. godine spaljena su sva tri sela i ubijeno 412 muškaraca. Sećanje na žrtve fašizma bila je prilika da se iz Kragujevca pošalje još jedna poruka mira i opomena da se takvi zločini ikada ponove.

Obeležavanjem oktobarskih komemorativnih svečanosti iz Kragujevca se celom svetu šalje poruka koja život stavlja na prvo mesto. Ratove ne vode ljudi već vlade i sve što se zove rat i sve što rat nosi sa sobom loše je i pogrešno. Čovek treba da se okrene miru, toleranciji i ljubavi. Svi događaji koji se dešavaju u oktobru mesecu u okviru obeležavanja kragujevačkog oktobra nose tu poruku i ona je svake godine snažna ali ipak čini se, nekada i ne dovoljno, rekao je gradonačelnik Kragujevca.

Pored gradonačelnika Radomira Nikolića, komemoracijama su prisustvovali, minutom ćutanja odali počast, poklonili se senima streljanih sugrađana i položili vence kraj spomenika predstavnici grada, saveta mesnih zajednica, šumadijskog okruga, SUBNOR-a, političkih stranaka i meštani Ilićeva, Maršića i Grošnice.

U znak sećanja, kraj spomen ploče stradalima, održano je opelo, a učenici osnovnih škola, održali su prigodan program.

Komemorativnim skupovima kraj spomen obeležja žrtvama terora obeležena je 72. godina a svetu poslata poruka da Kragujevac ne zaboravlja svoje žrtve.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu