U Kragujevcu počinju Oktobarske muzičke svečanosti - iKragujevac


Kultura

Spomen park Kragujevački oktobar i grad Kragujevac, najavili su i druge tradicionalne manifestacije, koje će obeležiti oktobar u Kragujevcu - pre svih Salon antiratne karikature, Bdenje i Veliki školski čas.

Programi sećanja na žrtve oktobra u Kragujevcu 41. počeće sledeće nedelje Oktobarskim muzičkim svečanostima.

Beogradska filharmonija i Ministarstvo kulture Republike Srbije, biće ove godine odgovorni za Oktobarske muzičke svečanosti, kojima grad po tradiciji počinje program oktobarskih sećanja na žrtve oktobra 41.

Šest koncerta po izboru i u organizaciji ove muzičke institucije, a prvi u nizu koji će otvoriti OKTOH u Kragujevcu, zakazan je za 7. oktobar u sali Prve krgujevačke gimnazije.

Biće to jedan od koraka koji će označiti pomak u decentralizaciji Srbije, što je tendencija predhodnih godina, istakao je Slavoljub Jovanović, direktor Spomen parka Kragujevački oktobar.

Veliki školki čas biće ove godine izveden prvi put sa proznim delom u osnovi. Pisac je Vidosav Stevanović, koji je poslednja poglavlja svog romana Nišči, prilagodio dramskoj formi.

Tradicionalne manifestacije Salon antiratne karikature i Bdenje, takođe će obeležiti oktobar u Kragujevcu.

Poruke mira koje grad tom prilikom šalje u svet i sećanje na žrtve, osnovni su pokretači ove svojevrsne kragujevačke misije, izjavio je Boris Kovačević, član Gradskog veća za vanprivredu Skupštine grada.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu