Nuklearni incident u centru Kragujevca - iKragujevac


Kultura

Jedna TV reporterka i kamerman otkrili su sigurnosne propuste na nuklearnoj elektrani!Ovi propusti nastali su kao posledica težnje investitora da uštedi na kontroli kvaliteta prilikom izgradnje. Ušteda koja bi se mogla završiti nuklearnom katastrofom! Međutim, korporacija će ipak izabrati da sve zataška i od javnosti sakrije sve incidente.To je osnovni zaplet filma "Kineski sindrom" koji će biti prikazan u petak 4. septembra u 19:00 u SKC Kragujevac.

Film je u SAD premijerno prikazan 1979. godine samo 12 dana pre nuklearne havarije na ostrvu Tri milje u Pensilvaniji (SAD) kada je došlo do situacije slične ovoj, a koja je za posledicu imala najgori nuklearni incident u Sjedinjenim američkim državama i jedan od deset najtežih ikada u svetu.

Termin „Kineski sindrom“ je u to vreme korišćen za situaciju kada usled havarije na nuklearnom reaktoru dođe do stapanja radioaktivnog goriva u jednu užarenu nuklearnu kuglu koja bi bila tokoliko vrela da bi otopila beton i mogla da nastavi da propada kroz zemlju i pri tome „otopi sve pred sobom sve do Kine“.

Ulaz na projekciju je besplatan!

petak, 4. septembar u 19h
Studentski kulturni centar Kragujevac / Kutija šibica
Ciklus POLITIČKI FILM - projekcija sa diskusijom

The China Syndrome, SAD, 1979, 122 min
režija: James Bridges
igraju: Jane Fonda, Jack Lemmon, Michael Douglas

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu