Izložba „Evo mene, eto vas“ - iKragujevac


Kultura

Večeras od 19 časova u Galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ biće otvorena izložba „Evo mene, eto vas“, kojom se obeležava dva veka od završetka Drugog srpskog ustanka.

Izložbu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja republike Srbije, u saradnji sa Centrom za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ i kragujevačkom bibliotekom, organizuje Istorijski arhiv Šumadije.

Republika Srbija je 23. aprila u Takovu, obeležila početak Drugog srpskog ustanka, pa je Istorijski arhiv Šumadije odlučio da obeleži završetak, odnosno datum prvog mirovnog sporazuma, između kneza Miloša i Marašli Ali-paše, kojim je završen Drugi srpski ustanak, nakon čega je počela izgradnja moderne srpske države.

Autori izložbe, Nenad Karamijalković, etnolog i Slavko Stepanović, istoričar, prikupili su autentičnu arhivsku građu o Drugom srpskom ustanku, koje ima veoma malo, ali je projekat ipak realizovan u saradnji, sa Austrijskom državnom arhivom u Beču. Srpska javnost prvi put ima priliku da vidi dokumenta iz pomenutog bečkog arhiva, što izložbu čini izuzetno značajnom.

Glumci Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ iz Kragujevca, pripremili su prigodnu pozorišnu predstavu u cilju promocije izložbe. Svi zainteresovani, izložbu u Kragujevcu mogu videti do 10. septembra, a od 15. do 30. septembra biće postavljena na najstarijoj srpskoj manifestaciji, „Vukov sabor“, u Muzeju Jadra u Loznici. 

izvor: GTO Kragujevac

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu