Mostovi Balkana: Izložba grafika Jelene Jovančov - iKragujevac


Kultura

Izložba grafika Jelene Jovančov iz Podgorice je otvorena u galeriji "Mostovi Balkana" u četvrtak 9. jula. Trajaće do 21. jula.

Iluzivna stvarnost ili lažna stvarnost u refleksijama.

Na izložbi pod nazivom "Iluzivana stvarnost ili lažna stvarnost u refleksijama", grafičarka Jelena Jovančov bavi se fenomenom stvarnosti koju posmatra kroz prizmu perceptivne iluzije i njene fizičke projekcije, odraza-refleksije. Zapravo, viđeno kao opsena, varka predstavlja apsolut njenih kreativnih promišljanja. Reminiscencije Jeleninog idejnog polazišta možemo naći u Platonovom mišljenju da umetnička slika, zapravo, predstavlja "odraz odraza".

Šta je na njenim slikama stvarnost, a šta opsena, i koliko jedno drugo uslovljavaju, teško je odgovoriti, ali ovom našom dilemom umetnica je postigla svoju nameru da nas podstakne da razmišljamo o vlastitom licu i naličju, da se suočimo sa našom senkom – "izobličenom kopijom realnosti bez prave realnosti". Princip dualizma na kojem počiva mikrokosmička i kosmička celokupnost predstavlja osnov njenih ličnih i likovnih aspiracija. Međutim, forma i njena senka ne mogu se pretpostaviti bez svetlosti koja na određenim vodenim, uglačanim i staklastim površinama stvara različiti spektar refleksija."

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu