Otvaranje izložbe "Slike industrijskog dizajna" večeras u SKC-u - iKragujevac


Kultura

Večeras u 20 sati, u Kontakt galeriji SKC-a biće otvorena izložba "Slike industrijskog dizajna", autora Bojana Bojčine. Izložbu će otvoriti dr Bojan Otašević, profesor na FILUM-u u Kragujevcu.

Baveći se industrijskim dizajnom primenjeni umetnik Bojan Bočina je iscrtao veliki broj idejnih rešenja svog omiljenog motiva - automobila. Izvanrednog crtačkog dara, kombinujući markere i pastele, izuzetno lako je dolazio do fantastičnih idejnih rešenja. Ove inovativne ideje odišu prozračnim i sigurnim crtežom, uz obilje raznolikih i interesantnih detalja.

Umetnik spontano otkriva nepregledne izražajne mogućnosti klasičnih tehnika slikarstva, omogućivši svom daru da zađe u beskrajni svet slikarske ekpresije. Tako novi, naslikani automobili prestaju da budu "idejna rešenja", zanimljivi i vešto nacrtani "auto-koncepti". Četkom i bojom autor pronalazi mračnu stranu oduvek svetlo dizajnirane budućnosti. Široki pastuozno mrki i crni tonovi ne dozvoljavaju zalazak u detalje četvorotočkaša, dok akcenti bele i oranž pojačavaju utisak zabrinutosti i neizvesnosti. Nasuprot velikom Marinetiju čitav vek ranije, slikar Bojan Bočina u svom futurističkom prikazu automobila ne sagledava obasjanu, veselu i euforičnom brzinom prožetu budućnost. Njegovi automobili jure u nepoznato, ispražnjeni od sveg humanog, mračni i sebi dovoljni. U tmini ne ostavljaju posmatraču razlog za optimizam, a utisak otuđenosti koji vlada atmosferom se pojačava britkim refleksima na zatamnjenim staklima iza kojih se ne sagledava ljudsko biće.

Brzina i aerodinamika su u ovom slučaju bili podsticaj velikom stvaralaštvu koje uspeva da se održava, ali i da napreduje. Spontano, nepretenciozno autor, primenjeni umetnik Bojan Bočina govori o nečemu višeslojnom, ukazujući nam istovremeno i na svu lepotu trodimenzionalnih oblika automobila - pravog čeda dvadesetog veka.

Bojan Bočina je rođen 21. januara 1980. u Beogradu. Nakon osnovnog obrazovanja, završio je školu za dizajn u Beogradu, a potom Fakultet primenjenih umetnosti na odseku za industrijski dizajn. U zvanju docenta radi na Filološko umetničkom fakultetu "FILUM" u Kragujevcu gde osam godina predaje predmet "likovni elementi kroz tehnike prezentacije", istražujući uticaj elemenata teorije forme na kreativnost.

Sa firmom "Euro ICC" ostvario je niz projekata programabilnih kotrolera, digitalnh panela za kontrolu funkcija u enerijeru i sl. Učestvuje na javnim manifestacijama, kako u promovisanju struke, tako i na likovnim promocijama i kolektivnim izložbama.

Izložba će biti otvorena do 14. avgusta.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu