Festival šumadijske pesme u Topoli - iKragujevac


Kultura

Poznati vašar u Topoli, na Petrovdan, okupio je i ove godine brojna kulturno – umetnička društva. Centar za očuvanje kulturne baštine „Kojekuda'' organizovao je prvi festival šumadijske pesme „Još se beru vinogradi“, namenjen mladim muzičkim talentima, ali i svim ljubiteljima narodnih pesama i izvornog šumadijskog zvuka.

Festival je otvorila Ženska pevačka grupa KUD Oplenac iz Topole, a nove kompozicije biće snimljene na CD-u i DVD-u, kako bi se afirmisali talentovani umetnici.

Pesme kao narodno stvaralaštvo treba sačuvati, ali i dodatno promovisati, što je bio i cilj Festivala šumadijske pesme.

"Ovo je prvi put da se organizuje ovakva manifestacija u Topoli, a sve sa ciljem da u srcu Šumadije pokrenemo ponovo druženje uz muziku i pesmu. Cilj je da mladi pevači i tekstopisci budu predstavljeni na pravi način, a trudićemo se da ovaj Festival šumadijske pesme postane i tradicionalan. Za sada imamo samo tri nove kompozicije, neće biti dodeljivane nagrade, biće samo jedna koju dodeljuje publika " - objašnjava Miloš Pantić, potpredsednik Udruženja ''Još se beru vinogradi''.

Posle završenog festivalskog programa nastupili su brojni izvođači sa teritorije opštine Topola ali i iz cele Šumadije.

U isto vreme u Karađorđevom konaku u Topoli organizovan je festival mladih igračkih i pevačkih ansambala kao i vokalnih solista.

"Već jedanaest godina organizujemo ovakvu manifestaciju gde naša deca mogu pokazati šta su naučila tokom godine, a stiglo je oko 200 učesnika, mladih igrača, pevačkih ansambala kao i vokalnih solista. Ovoj manifestaciji priduružili su se i članovi Udruženja ''Zavičaj'', iz Zlakuše, jer smo se trudili da to ne bude samo vašar nego nešto više" - istakao je Miroljub Marković, direktor Kulturnog centra Topola.

Ovogodišnji partneri na organizaciji festivala šumadijske pesme bili su i Opština Topola, Kulturni centar Topola, Kancelarija za mlade iz ove opštine i Udruženje muzičara Topole.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu