Međunarodna strip konferencija u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

„Kragujevac, godine pete“ je naziv Međunarodne strip konferencije, koja će peti put biti održana u našem gradu, od 3. do 5. jula, u Domu omladine, pod sloganom „KragujevacComicCon“, u organizaciji „Sveta stripa“. Strip konferenciju podržalo je Ministarstvo kulture. Otvaranje je u petak u 17 časova, a Kragujevčani će tokom tri dana moći da pogledaju izložene strip-plakate, sa motivima našeg grada, a na brojnim tribinama svi zainteresovani moći će da se upoznaju i da razgovaraju sa najpoznatijim crtačima stripova.

Sva tri dana, tokom konferencije trajaće i izložbeno prodajna berza stripa. U petak će od 17 časova Radionicu stripa i ilustracije, voditi Vlada Vesović, a Škola crtanja, od 18 časova Sabahudin Muranović. Zvanično otvaranje konferencije je u 19 časova, a prvi gost, Pavle Zelić, po zanimanju diplomirani farmaceut, kragujevačkoj publici će predstaviti srpsko-italijanski edukativni strip, o opasnosti od lažnih lekova „Lana Tafi“. On je objavljivao i priče u književnim i popularnim časopisima i antologijama u zemlji i regionu, a njegov poslednji horor roman „Peščana hronika“ izašao je 2013. godine.

Raspored tribina i radionica zainteresovani mogu naći na: http://www.svetstripa.org.rs/forum/o-nama/369-kragujevaccomiccon-year-five#4952
Kragujevac i „Svet stripa“ biće i domaćini izborne skupštine Udruženja stripskih umetnika (USUS-a), u subotu u 13 časovai, u Prvoj gimnaziji.U okviru manifestacije, održaće se i hip-hop veče „Give me five“, koje počinje u petak u 21 čas, u Domu omladine, a nastupiće Uroš Maksimović (Maxa), Stefan Blagojević (KrcKi), Aleksandar Milošević (Lesa) i Blizanci: Milovan (Lima) i Milan Timotijević (Comi).

Konferenciji će prisustvovati italijanski multimedijalni umetnik, Đanfranko Manfredi, tvorac mnogih serijala, koji je radio i na čuvenom Dilan Dogu i Teks Vileru. Iz Slovenije dolazi Iztok Sitar, jedan od najboljih strip autora, tvorca 14 albuma različitih žanrova, od dečjih do političko angažovanih stripova. Pored crtanja bavi se teorijom stripa, pa je tako 2007. godine, za 80 godina prvog slovenačkog stripa, izdao i monografiju „Istorija slovenačkog stripa 1927 – 2007“.

Željko Srdić, je slikar, ilustrator i ljubitelj stripa, koji je radio na ilustracijama Zagora, kao i na raznim projektima za firmu „Manual“. Vladimir Krstić – Laci radio je u mnogim izdavačkim kućama kao ilustrator i grafički dizajner. Sarađuje sa francuskim izdavačima, a objavio je pet tomova „Šerloka Holmsa“ i album „Sword“. Siniša Radović je diplomirao je grafiku knjige na Likovnoj akademiji u Moskvi 1989. Sarađivao je na serijalima „Generacija Tesla“, „Borci sumraka“ i „Romero“, a jedan je od pokretača i urednika humorističkog časopisa „Bager“. Radove je publikovao na francuskom tržištu za „Dupuis“ za koga radi serijal, a za „Soleil“ je uradio album „Van Helsinga“. Stevan Subić osvojio je brojne nagrade na strip festivalima, među kojima četiri grand prija na festivalima u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji i Italiji. Bio je učesnik velike izložbe „Tri generacije savremenog srpskog stripa“ u Francuskom Institutu u Beogradu 2013.godine i našao se u prvom tomu „Balkan Comic connections“, koja predstavlja specijalizovanu enciklopediju Balkanskog stripa.

Goran Furunović živi i stvara u Kragujevcu. Bavi se izradom keramike u svojoj radionici, koja ima porodičnu tradiciju dugu više od 100 godina, ali se svrstava u velike likovne umetnike i crtače stripova. Saradnik je udruženja „Svet stripa“ iz Kragujevca. Jedan je od osnivača i basista rok grupe „Popečitelji“. Zlatko Milenković je pokretač „Strip Vesti“. Radove je objavljivao u islandskom časopisu „Blek“, američkom „Jersey Devil“, nemačkom „Biker Szene i uređivao je čitav niz strip izdanja. Goran Ugarčina se do 2000. godine bavio muzikom i bio bubnjar rok grupa „Bjesovi“ i „Anfas“. Sada se bavi dizajnom i kompjuterskom animacijom. Na Međunarodnoj strip konferenciji „Kragujevac, godine treće“, promovisao je 3D grafičku novelu „Gradske priče“, koju je ULUPUDS proglasio za nabolji strip, na 58 Sajmu knjiga u Beogradu.

Goran Milenković je Kragujevčanin, koji je sarađivao je sa većinom kragujevačkih redakcija. Učesnik je mnogobrojnih festivala karikature, a osvojio je i nekoliko nagrada u zemlji i inostranstvu. Zlatko Krstevski je učestvovao na 22. samostalne i preko 300 grupnih izložbi, kongresa i festivala u oblasti slikarstva, stripa, karikature i pozorišta. Direktor je Centra za vizuelnu umetnost „Vizant“, u kome predstavlja urbanu umetnost, organizuje međunarodne projekte za vizuelne umetnosti i promoviše našu kulturnu baštinu. 

GTO

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu