Izložba grafika u SKC-u - iKragujevac


Kultura

U petak, 26. juna, u 20 časova, u Kontakt galeriji SKC-a, biće otvorena izložba grafika nagrađenih autora sa “17-tog Bijenala studentske grafike Srbije”, na kome su studenti kragujevačkog FILUM-a osvojili tri od četiri nagrade.

Još od 1981. godine, Dom kulture Studentski Grad organizuje bijenalne izložbe studentskog crteža i grafike. Sedamnaesta izložba održana je u maju 2014. godine. Radove je izlagao 101 student i postdiplomac, umetničkih akademija i fakulteta iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Zvečana, Novog Pazara i Sarajeva, koji su bili gosti Bijenala. 

U stručnom žiriju bili su Nikola Korać, diplomirani grafičar i predsednik Žirija, Marija Grahovac, grafičar, magistar primenjenih umetnosti i Nataša Janković iz Centra za grafiku.Oni su dodelili četiri ravnopravne nagrade, Jeleni Savić, Mariji Gavrilović i Petru Davidoviću sa kragujevačkog FILUM-a, i Ivi Kalšan sa beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti. 

Jelena Savić nas postavljenim televizijskim ekranima nostalgično vraća u prošlost sentimentalnim slikama. Ipak, njena narativna metoda svojim sadržajem prikazuje i surovu stvarnost. U njenim radovoma vidi se sav raskoš talenta besprekorno savladanim tehnikama duboke štampe i jasnim figurama.
Koristeći tehniku akvatinte, Marija Gavrilović ukazuje na sklad sa prirodom. Najčešći motiv su pejzaži njenog vidokruga, a radi ih i u minijaturi, ne narušavajući Radovi ove mlade umetnice su rafinisano i meditativno vizuelno iskustvo sa harmoniju prirode. Vizuelna rešenja Petar Davidović radi u tehnici bakropisa i akvatinte praveći scenski aranžman, položaja, kretanja, i dramatičnost trenutka.kao na pozornici.

Radovi Ive Kalšan su koloritno bogati u nedefinisanim plohama, apstraktnih urbanih pejzaža i romantičnih, sentimentalnih figuralnih predstava. Izražajne litografije i serigrafije, predstavljaju smelo otkrivanje suzbijenih emocija u fazi mladosti i sazrevanja. Radovi ovih pobednika sedamnaeste „Bijenalne izložbe studentske grafike Srbije“, biće izloženi u Kontakt galeriji SKC-a.Grafika je zanatski precizna umetnička tehnika, koja zahteva savršenu preciznost i strpljenje, pa predstavlja težak umetnički medij likovnog izraza.

GTO

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu