Hladnjača za sladoled - iKragujevac


Kultura

Večeras u 20 časova, u Knjaževsko-srpskom teatru, biće izvedena predstava „Hladnjača za sladoled“, koju je po tekstu Ružice Vasić režirao Primož Bebler. 

Predstava je spremana po tekstu naše sugrađanke Ružice Vasić, prvonagrađenom na konkursu „Kragujevac u pamćenju i izvan pamćenja”. 

Glumačku postavu čine: Mirko Babić, Nikola Milojević, Miodrag Pejković, Miloš Krstović, Katarina Mitorivić, Sanja Matejić, Nenad Vulević i Aleksandar Milojević.

Kroz četiri čina – posvete, napravljen je osvrt na proteklih petnaest godina koje su određenu generaciju marginalizovale, prosto iz razloga što je rođena u pogrešno vreme. Paralelno sa osnovnom pričom teče i lekcija o nekoj drugoj generaciji koja je stradala za vreme nemačke okupacije. I dolazi se do istog sudbonosnog koda: neki se rode samo da bi postali spomenik vremena, da bi budućim naraštajima služili za primer i nauk. Međutim, vremenom i spomenici izblede, a tragedija postane teret. Roditi se u gradu u kojem je najveći park – groblje, u kojem jednom godišnje „i nebo plače“, na turbulentnom Balkanu, pod dimnjacima Zastave, podrazumeva odrastanje u rekvijumskoj atmosferi. Ipak, to sa Kragujevcem nije slučaj, on pulsira potpuno drugačije; nasuprot hladnoći nadgrobnog mermera, on živi i diše, jer grad – to su ljudi u njemu i srce u njima – Ružica Vasić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu