Izložba kragujevačkog Teatra u Beogradu - iKragujevac


Kultura

Nedavno je u okviru proslave “180 godina Knjaževsko srpskog teatra -Kragujevac”, u Muzeju pozorišne umetnosti u Beogradu, otvorena istoimena izložba, autorke - kustosa Biljane Ostojić. 

Izložba slikovito prikazuje sve periode rada, kragujevačkog Teatra, od osnivanja 1835. godine, do poslednje premijere, „Princip Superstar (Mesečari)“, koja je na Velikoj sceni odigrana 28. februara ove godine.

Stare i veoma retke fotografije, kao i dokumenta, plakati i skice scenografija, ilustruju rad najstarijeg srpskog pozorišta. Izuzetno je što izložbu u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije, prate i projekcije pozorišnih predstava kragujevačkog i beogradskih pozorišta. Knjaževsko serbski teatar u Kragujevcu je prvenstveno bio dvorsko pozorište u kome su se igrale predstave za kneza Miloša Obrenovića i njegovu svitu i goste. Inicijativom i zaslugom Joakima Vujića prvog je upravitelja, reditelja i pisca, pozorište je postalo državna „zabava za narod“. Prva premijera „Fernando i Jarika“ odigrana je za vreme Sretenjske skupštine, 2. februara 1835.godine, pod vatrometom raketa u Kragujevcu. Vest o početku rada Knjaževsko serbskog teatra u Kragujevcu prve su objavile 1835.godine „Novine srbske“.

Rad pozorišta predstavljen je u tri perioda, pri čemu je prvi period trajao od osnivanja Joakimovog pozorišta do Teatra Atanasija Nikolića 1840. godine. Drugi period pozorišnog kontinuiteta trajao je do 1944. godine i odnosi se na raznovrsne organizacije pozorišnog života izvan institucija - putujuće trupe, amaterska i poluprofesionalna pozorišta, kao i sokolska i radnička pozorišta, a posle Drugog svetskog rata, kragujevačko pozorište se ponovo vraća u institucionalne okvire, kao Narodno pozorište, Teatar Joakim Vujić i konačno Knjaževsko srpski teatar (1944-2015).Postavka ove izložbe u Beogradskom Muzeju pozorišne umetnosti, trajaće tri meseca.

GTO

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu