"Princip Superstar (Mesečari)" u Teatru - iKragujevac


Kultura

U utorak 24.marta, kragujevačka publika imaće priliku da vidi najnoviju predstavu Knjaževsko – srpskog teatra, „Princip Superstar (Mesečari)” Nebojše Bradića, koja je premijerno izvedena 28.februara, kao deo programa kojim je kragujevački Teatar obeležio 180 godina postojanja. 

Govoreći o predstavi, Bradić je žanrovski određuje, kao komad sa glumom, pevanjem i igranjem.

 Kostime za predstavu uradila je Ivanka Jevtović, a muziku Dragoslav Tanasković, kompozitor kragujevačkog Teatra. U predstavi igraju Đorđe Đoković (Princip), Isidora Rajković (Milica),Jovana Mališić, Ana Milojević (Mina), Nikola Milojević (Dejan), Katarina Mitrović (Saša), Dušan Stanikić (Milan), Aleksandar Milojević (policajac),Milić Jovanović (Dimitrije), Miloš Krstović (predsednik), Saša Pilipović (advokat), Miodrag Pejković (Petar), a pojavljuju se i Marina Perić, Jasmina Dimitrijević i Nenad Vulević, kao demonstranti. Reditelj Nebojša Bradić diplomirao je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom svoje karijere, bio je umetnički direktor i upravnik “Kruševačkog” i kragujevačkog pozorišta, upravnik pozorišta “Atelje 212”, “Narodnog pozorišta” u Beogradu, upravnik i umetnički direktor “Beogradskog dramskog pozorišta”, profesor glume na Akademiji lepih umetnosti i ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije. Režirao je više 80 predstava u srpskim, hrvatskim, bosanskim i grčkim teatrima, posebno afirmišući savremenu domaću literaturu (Prokleta avlija, Derviš i smrt, Zlatno runo, Koreni, Tvrđava…).

Njegove predstave se igraju u Italiji, Austriji, Mađarskoj, Engleskoj, SAD, Češkoj, Švajcarskoj, Ukrajini, Rusiji, Grčkoj, Albaniji i Turskoj. Proglašen je za za najboljeg jugoslovenskog pozorišnog menadžera, a na Susretima pozorišta Srbije Joakim Vujić dobio je devet nagrada za režiju. Nagrađen je i Sterijinom nagradom, dobitnik je “Prstena sa likom Joakima Vujića”, u Moskvi je dobio nagradu Zlatni vitez za režiju predstave “Zlatno runo” Borislava Pekića, a u Istanbulu je dobio nagradu za dramatizaciju predstave “Derviš i smrt”, Meše Selimovića.Prvo srpsko pozorište, kragujevački Knjaževsko-srpski teatar, 180 godina postojanja, svečano je obeležilo na više načina. Na dan nastanka teatra, Sretenje Gospodnje, 15. februara, održan je tradicionalni vatromet i koncert hora kragujevačke muzičke škole ispred Teatra. U Galeriji „Joakim“, otvorena je izložba fotografija „Kultne predstave kragujevačkog Teatra“, a na sceni Joakim Vujić, prikazan je kolažni program „Joakimovi potomci“, u okviru koga su glumci odigrali fragmente iz sedam predstava Teatra, rađenih po delima domaćih autora.

Svečano su dodeljene dve Statuete Joakim Vujić, glumici Dari Džokić i Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Prsten sa likom Joakima Vujića dodeljen je kostimografu Užičkog pozorišta Snežani Kovačević, a medaljon Ministarstvu kulture i informisanja. Godišnju nagradu Teatra, dobila je glumica Katarina Mitrović- Janković za ulogu u predstavi „Prevaranti u suknji“ i kompozitor i muzički urednik Teatra, Dragoslav Tanasković, za muziku u predstavi „Zeleni zraci“. Deo proslave 180 godina osnivanja Knjaževsko-srpskog teatra, bila je i tribina, održana na sceni Ljuba Tadić, na kojoj je govorio profesor Fakulteta dramskih umetnosti Alojz Ujes. On je naglasio značaj rada Joakima Vujića u tek oslobođenoj Srbiji Miloša Obrenovića napominjući kako je organizovanje prvog pozorišta u Srbiji bilo od višestruke koristi u prosvetiteljskom i kulturnom smislu za tek oslobođeni narod i zemlju. Proslavi je doprinela i glumica Isidora Rajković, koja je na „Trećem festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu“, prema odluci stručnog žirija, za ulogu Drage Mašin u predstavi „Zeleni zraci“ autora Gorana Markovića u režiji Milice Kralj dobila „Specijalnu nagradu za glumu“.  {jcomments on}                                                                      

GTO

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu