Proslava Dana najstarije stručne škole u Srbiji - iKragujevac


Kultura

Kragujevačka Politehnička škola, najstarija stručna škola u Srbiji, proslavila je Dan škole. Osnovana je za potrebe Topolivnice 14. marta 1854. godine, dekretom kneza Aleksandra Karađorđevića.

Povodom proslave dana škole, otvorena je izložba “Kragujevac u Prvom svetskom ratu”, a učenici škole pripremili su i izveli predstavu „Lajanje na zvezde“, po tekstu Milovana Vitezovića. Uz pomoć profesora koji su režirali i adaptirali za scensko izvođenje, još poznatiji film Zdravka Šotre, dvadesetak učenika dočaralo je sećanja na poslednje školske dane jedne davne generacije.

Politehnička škola se tokom 161 godine postojanja, prilagođavala potrebama industrijalizacije zemlje, pa je od zanatske škole pri Topolivnici prerasla u Vojnoindustrijski, zanatski internat, koji je 1913. godine smešten u zgradu sagrađenu u stilu secesije, koja se nalazi u današnjoj Kosovskoj ulici.

U školi se mašinstvo i obrada metala izučava na devet smerova, saobraćaj na četiri smera, a postoji i jedan ogledni elektrotehnički smer. U njoj se trenutno školuje oko 2.000 učenika, u 64 odeljenja i 56 specijalizovanih kabineta i tri radionice za izvođenje nastave.

izvor. GTO Kragujevac 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu