Pozorišni festival "Zlatna kulisa" - iKragujevac


Kultura

Prvi regionalni pozorišni festival "Zlatna kulisa" biće održan od 12. do 15. marta u svečanoj sali PMF-a. Organizator i domaćin festivala je Studentski kulturni centar Kragujevac.

U takmičarskom delu festivala nastupiće 7 ansambala iz Srbije i regiona: Dramski Studio Daske iz Laktaša (Republika Srpska), Dramski studio Doma Omladine iz Kragujevca, Pozorište Dobrica Milutinović iz Sremske Mitrovice, Teatar Mladih 1974 iz Mostara (Bosna i Hercegovina), Akademsko pozorište SKC-a iz Niša, Kulturno Obrazovni Centar AP Branislav Nušić iz Šida i Dramska sekcija Prve kragujevačke gimnazije. Na završnoj svečanosti, u čast nagrađenih, nastupiće slovenački Teatar Harlekin iz Postojne koji će izvesti predstavu "A, E, I". Ova predstava, po oceni selektora, prevazilazi okvire manifestacije i daje bitne smernice za dalji razvoj festivala "Zlatna kulisa".

Sve predstave igraju se u terminima od 18:00 i 21:00 čas, a svake večeri, nakon odgledanih predstava, biće organizovan Okrugli sto pod nazivom "Zakulisne radnje", čiji će moderator biti Kostadin Stojadinov.

Članovi stručnog žirija Festivala su Dunja Petrović - dramaturg, Nikola Milojević - glumac i Sonja Popović - profesor. Na festivalu će odluke donositi i žiri učesnika, sastavljen od po jednog predstavnika iz svakog takmičarskog ansambla. Odluke žirija učesnika donose se većinom glasova, pri čemu nijedan član žirija ne može glasati za predstavu svog ansambla. Umetnički direktor Festivala je Miroslav Petrović, izvršni producent Nina Nedeljković Stevanović, predsednik Saveta festivala Radiša Radovanović, a direktor i glavni i odgovorni urednik Nada Marković.

Cilj ove važne kulturne manifestacije je da javnosti predstavi najkvalitetnija ostvarenja neprofesionalnih pozorišnih trupa u regionu, u toku jedne sezone. Festival "Zlatna Kulisa" želi da na najbolji način utiče na repertoarsku politiku pozorišnih ansambala, koja će odražavati bogatstvo i kulturne tekovine regiona kao i da prati dostignuća domaće i svetske dramske književnosti i pozorišnog života.

Program festivala:

Četvrtak, 12.03.
18:00 - „Virus“ (Prva kragujevačka gimnazija)
21:00 - „Uspavanka za poplavljeni bal“ (Sremaska Mitrovica)

Petak, 13.03.
18:00 - „Svinjograd“ (Dom omladine Kragujeva)
21:00 - „Želim da se oslobodim“ (Šid)

Subota, 14.03.
18:00 – „Mimar“ (Mostar)
21:00 – „Naša deca“ (Laktaši)

Nedelja, 15.03.
18:00 – „Stend ap, Serbie!“ (Niš)
21:00 – „A, E, I“ (Postojna)

GTO

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu