Ciklus "Politički film" u SKC-u - iKragujevac


Kultura

U petak, 20. februara, u 19 časova, u sali „Kutija šibica“ u SKC-u, biće prikazan američki film „Rendition” iz 2007.godine. Film se prikazuje u okviru ciklusa “Politički film” - projekcija sa diskusijom. Režiser filma je Gavin Hood, a glavne uloge igraju Reese Witherspoon, Jake Gyllenhaal i Peter Sarsgaard, a diskusiju vodi Tadej Kurepa.

Film govori o otmicama i brutalnim mučenjima više hiljada ljudi osumljičenih za terorizam. Sve to organizovala je CIA i druge bezbednosne službe SAD-a, posle napada, koji su po njihovom izveštaju organizovali radikalni islamisti 11. septembra 2001. godine.

“Rendition” prikazuje kako zapravo funkcioniše sistem nepovezanog državnog aparata u kome svako radi svoj deo posla, ne obraćajući pažnju na to, kako izgleda celina i kakve posledice ima na živote ogromnog broja ljudi, koje melje birokratska mašinerija.

Sukob se zasniva na razlikama u načinu života i funkcionisanja radikalnih islamista i građana Amerike, koji slepo slušaju plasirane informacije, ali isto tako se trude da svoje zadatke odrade što bolje, makar im bilo i žao ljudi, kojima u besmislu i beznađu ne mogu da pomognu, ali će svoj posao odraditi po svaku cenu. 

Za filmske projekcije ovog ciklusa, ulaz je besplatan.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu